Nidora

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Επιστημονικές ...γκάφες που άλλαξαν τον κόσμο – Δέκα ατυχήματα που έγιναν οι καλύτερες εφευρέσεις

Επιστημονικές ...γκάφες που άλλαξαν τον κόσμο – Δέκα ατυχήματα που έγιναν οι καλύτερες εφευρέσεις

Όσο και αν είναι δύσκολο πολλές φορές να το πιστέψουμε, πολλές ανακαλύψεις στην ιστορία της επιστήμης, έγιναν τυχαία. Οι περισσότερες επιστημονικές εφευρέσεις έχουν γίνει κάτω από μία σειρά συνεχόμενων πειραμάτων και με αρκετό κόπο. Ωστόσο, πέρα από τις πιο επιστημονικές και εργαστηριακές μελέτες, υπάρχουν και εκείνες οι εφευρέσεις που προέκυψαν ...κατά λάθος.

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες τυχαίες εφευρέσεις, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα viralnova:

Ακτίνες Χ


Ο Γερμανός φυσικός Wilhelm Roentgen, ανακάλυψε τις ακτίνες Χ, καθώς εκτελούσε ένα πείραμα με την χρήση ενός αερόκενου σωλήνα καθοδικού ακτίνων, εφαρμόζοντας υψηλή τάση.

Πυροτεχνήματα


Τα πυροτεχνήματα ανακαλύφθηκαν 2.000 χρόνια πριν στην Κίνα. Σύμφωνα με τον μύθο, την ανακάλυψη έκανε ένας μάγειρας, όταν ανέμειξε άνθρακα, θείο και νιτρικό κάλλιο, δηλαδή όλα τα στοιχεία που εκείνη την εποχή υπήρχαν στις κουζίνες. Το μείγμα καιγόταν και όταν προσπάθησε να το συμπιέσει σε ένα σωλήνα από μπαμπού, είδε ότι εξερράγη.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να μας πληροφορεί αν εκείνη η ημέρα ήταν η τελευταία του μάγειρα στην δουλειά …


Γρανίτα


Ο 11χρονος Frank Epperson, το 1905, άφησε μέσα σε μία κούπα ένα μείγμα από σκόνη σόδας και νερό, μαζί με ένα stick. Εξαιτίας του κρύου εκείνες τις ημέρες, ξυπνώντας την επόμενη ημέρα, ο μικρός παρατήρησε ότι είχε παγώσει δημιουργώντας μία ομοιόμορφη μάζα.

Πλαστικό


Ο Βέλγος χημικός Leo Baekeland ήθελε να αντικαταστήσει το shellac και έπειτα από ατυχές πείραμα το 1907, δημιούργησε το γνωστό σε όλους μας πλαστικό, ή επιστημονικά Βακελίτη.

Σοκολατένια μπισκότα


Η ιδιοκτήτρια του Toll House Inn, στην Μασαχουσέτη, ενώ έφτιαχνε τα αγαπημένα cookies στους επισκέπτες, παρατήρησε ότι δεν είχε καθόλου σοκολάτα κουβερτούρα, για αυτό και αποφάσισε να κόψει μερικά κομμάτια κανονικής σοκολάτας, μετατρέποντάς το στο απόλυτο σνακ.

Δυναμίτης


Το 1868, ο Alfred Nobel, Σουηδός χημικός μηχανικός μέσα από εργαστηριακές μελέτες προσπάθησε να σταθεροποιήσει την νιτρογλυκερίνη. Κατά την διαδικασία αυτή, ο Alfred Nobel παρατήρησε πως το υγρό μετά την διαρροή εκτοξευόταν εκτός της ασφαλούς συσκευασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο δυναμίτης.

Ραδιενέργεια


Δουλεύοντας πάνω σε ένα πείραμα ο Henri Becquerel χρησιμοποίησε κρυστάλλους με εμπλουτισμένο ουράνιο. Το 1896, παρατήρησε πως κρύσταλλοι μπορούσαν να «θολώσουν» την πλάκα χωρίς καν να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Κόκα-κόλα


Το συγκεκριμένο αναψυκτικό, αρχικά, επινοήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για πονοκεφάλους. Οι συνταγές του φαρμάκου περιείχαν φύλλα από το φυτό κόκα και καρπούς από το δέντρο Κόλα. Ο βοηθός του John Pembertonστο εργαστήριο, άθελά του τα ανέμειξε με νερό και έφτιαξε το συγκεκριμένο αναψυκτικό.

Πατατάκια


Το αλμυρό αυτό σνακ δημιουργήθηκε από τον σεφ George Crum το 1853, κοντά στην περιοχή Saratoga Springs της Νέας Υόρκης. Αφορμή υπήρξε ένας πελάτης που συνεχώς γύριζε πίσω τις τηγανητές του πατάτες, επειδή δεν τις έβρισκε ιδιαίτερα τραγανές. Τότε, ο  Crum έκοψε τις πατάτες όσο πιο λεπτές γινόταν και τις τηγάνισε μέσα σε καυτό λίπος. Στο τέλος πρόσθεσε αλάτι. Ο πελάτης λάτρεψε τις πατάτες του, που γρήγορα έγιναν αρκετά δημοφιλείς.
Τελικά, οι πατάτες αυτές άρχισαν να παράγονται μαζικά, όμως γρήγορα μπαγιάτευαν επειδή διατηρούνταν σε βαρέλια ή κονσέρβες. Το 1920, η Laura Scudder ανακάλυψε την αεροστεγή σακούλα, σιδερώνοντας μαζί δύο κομμάτια λαδόχαρτο. Σήμερα οι σακούλες είναι πλαστικές και οι γεύσεις ποικίλουν.

Δημητριακά


Το 1894, ο  Dr. John Harvey Kellogg ήταν ο επιστάτης του σανατορίου του Battle Creek στο Μίσιγκαν. Μαζί με τον αδερφό του, Will Keith Kellogg, έψαχναν για υγιεινές τροφές για όσους ακολουθούσαν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Μία μέρα ο Will άφησε κατά λάθος σε ανοικτό χώρο βρασμένο σιτάρι. Όταν επέστρεψε ήταν μπαγιάτικο. Αντί να το πετάξουν, τα αδέρφια προσπάθησαν να το περάσουν ανάμεσα από κυλίνδρους, με την ελπίδα να φτιάξουν μεγάλα φύλλα ζύμης. Όμως, αντί για φύλλα, πήραν νιφάδες, τις οποίες έψησαν.
Τελικά, οι ψημένες νιφάδες σιταριού είχαν μεγάλη επιτυχία στους χορτοφάγους και έτσι τις κατοχύρωσαν με το όνομα Granose. Αργότερα, πειραματίστηκαν και με άλλα δημητριακά, όπως το καλαμπόκι, μέχρι το 1906, όποτε και ίδρυσαν την εταιρεία Kellogg’s που πουλούσε τα κορν φλέικς.
Στην αρχή, μάλιστα, ο  John αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην εταιρεία, γιατί ο Will “μείωσε” τα οφέλη των δημητριακών στην υγεία, προσθέτοντας ζάχαρη.

Πηγή: http://www.pinnokio.gr/arthro/episthmonikes-gkafes-poy-allaksan-ton-kosmo-deka-atyxhmata-poy-eginan-oi-kalyteres-efeyreseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου