Η δυσπεψία, εμφανίζεται συνήθως με έντονο βάρος στο στομάχι, πόνο ή φούσκωμα στην κοιλιά, καούρες, αίσθημα ναυτίας, τυμπανισμό (συσσώρευση αερίων στο έντερο). Συνήθως όλα αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται μετά τα γεύματα. Μια από τις βασικές αιτίες τns δυσπεψίας είναι η ανεπαρκής παραγωγή τριών ένζυμων (αμυλάσης, πρωτεάσης και λιπάσης), που είναι απαραίτητα για τη σωστή πέψη των τροφών. Στη δυσπεψία επίσης συμβάλλουν και οι κακές διατροφικές συνήθειες (τηγανητά, πολύ ζεστές ή παγωμένες τροφές, οινοπνευματώδη, καρυκεύματα, καφεΐνη και νικοτίνη) καθώς και η υπερβολική ή μειωμένη έκκριση γαστρικών οξέων. Eπίσης, το άγχος είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή γαστρικών οξέων.
Μέτρα αντιμετώπισης
Για να διευκολύνετε την πέψη, πρέπει να καθιερώσετε μικρά και συχνά γεύματα και επίσης να τρώτε ήρεμα, χωρίς άγχος. Ακόμα, έπειτα από κάθε γεύμα να μασάτε λίγο ωμό μάραθο ή μαϊντανό (τα αρωματικά αυτά φυτά βοηθούν στην ελάττωση των αερίων του εντερικού σωλήνα). Η λύση στο πρόβλημα μειωμέvns έκκρισης γαστρικών οξέων είναι η λήψη ενός συμπληρώματος πεπτικών ενζύμων, που διατίθενται σε διάφορες μορφές.
Τι άλλο πρέπει να κάνετε
*Να πέφτετε το βράδυ για ύπνο με ελαφρύ στομάχι, γιατί έτσι ελαττώνεται η έκκριση καυστικού οξέος και περιορίζονται οι πιθανότητες νυχτερινής οισοφαγικής παλινδρόμησης.
*Να αποφεύγετε όσο μπορείτε περισσότερο το κάπνισμα, τα οινοπνευματώδη, το δυνατό καφέ με άδειο στομάχι και τις πλούσιες σε λίπος τροφές, όπως αρνί, χοιρινό κ.λπ. Τα λίπη αντιδρούν με τα υγρά του δωδεκαδακτύλου και σχηματίζουν διοξείδιο του άνθρακα, με επακόλουθο τα συμπτώματα τυμπανισμού.
*Να αποφεύγετε το ζεστό ψωμί (πέφτει στο στομάχι σαν μολύβι) αλλά και τα πολύ ζεστά ή πολύ παγωμένα ροφήματα. Κι αυτό γιατί η «θερμική ανισορροπία» προκαλεί δυσκολία στη χώνεψη και αναιμία του πεπτικού βλεννογόνου, που συχνά έχει επιπτώσεις στην καλή λειτουργία του.
*Να μειώσετε στο ελάχιστο τα τηγανητά και καυτερά φαγητά, τους χυμούς από πορτοκάλι, κίτρο, ντομάτα αλλά και την προσθήκη σκόρδου και κρεμμυδιού στα φαγητά, καθώς διεγείρουν ένα ειδικό νεύρο, το οποίο στην πραγματικότητα φαίνεται να «κατευθύνει» την παραγωγή των γαστρικών υγρών.
Οι σωστοί και οι λάθος συνδυασμοί
Εκείνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα διάφορα είδη τροφών (άμυλο, πρωτεϊνες, λίπη, υδατάνθρακες κ.λπ.) απαιτούν και διαφορετικά είδη ενζύμων για να χωνευτούν καθώς και διαφορετικό χρόνο. Για καλύτερη πέψη, λοιπόν, σημαντικό ρόλο παίζουν οι σωστοί συνδυασμοί των τροφών. Για παράδειγμα, το κρέας συνδυάζεται θαυμάσια με ωμά ή βραστά λαχανικά (τα λαχανικά βοηθούν στην καλή χώνεψη όλων των τροφών), ενώ γίνεται πιο δύσπεπτο όταν συνδυαστεί με πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια. Γιατί το κρέας, ως πρωτεϊνική τροφή που είναι, για να χωνευτεί χρειάζεται όξινα γαστρικά υγρά. Οι πατάτες, όμως, το ρύζι και τα μακαρόνια, που περιέχουν άμυλο, χρειάζονται άλλες συνθήκες για να χωνευτούν. Φυσικά, το στομάχι δεν είναι σε θέση να κάνει τέλεια και τις δυο πέψεις ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και να αντιδρά με δυσπεψία. Eπίσης, κακός συνδυασμός είναι η ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών με πρωτεΐνες διαφορετικής σύνθεσης, όπως π.χ. κρέας με αβγό ή ψάρι με τυρί. Τέλος, τα φρούτα δεν συνδυάζονται συνήθως με άλλες τροφές και καμιά φορά ούτε μεταξύ τους (τα γλυκά φρούτα με τα ξινά). Βασικό επίσης είναι να μη συνδυάζετε ξινά φρούτα και χυμούς τους με άμυλο (π.χ. χυμό πορτοκαλιού με σάντουιτς). Γιατί τα οξέα των φρούχων έχουν την ιδιότητα να καταστρέφουν για λίγο την πτυαλίνη, το ένζυμο που χρειάζεται για να χωνευτεί το άμυλο. Καλύτερα λοιπόν στο πρωινό να πίνετε πρώτα το χυμό και ύστερα από δέκα λεπτά να ακολουθούν οι φρυ- γανιές, το ψωμί, τα δημητριακά κ.λπ.
Πρακτική λύση
Το κυκλικό μασάζ στην κοιλιά (γύρω από τον αφαλό) με ελαιόλαδο ή με κάποιο άλλο φυτικό λάδι στο οποίο θα προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ, μέντας, τζίντζερ και θυμαριού βοηθά πολύ στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας. Eπίσns, τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν προληπτικά με τη χρήση μαστίχας μετά τα γεύματα. Η μαστίχα διεγείρει την παραγωγή σιέλου, που δρα προστατευτικά στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Πηγή: http://www.boro.gr/45929/dyspepsia-antimetwpiste-kaoyres-varos-sto-stomaxi-kai-tympanismo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου