Ο βηματοδότης είναι μια ιατρική συσκευή που επιτρέπει στην καρδιά να χτυπά κανονικά και συνήθως εμφυτεύεται σε ασθενείς με βραδυκαρδία. Η βραδυκαρδία προκαλεί ασυνήθιστα αργό ή ακανόνιστο παλμό (αρρυθμία).
Σε μια υγιή καρδιά ο παλμός αρχίζει στον δεξιό κόλπο ή ανώτερο θάλαμο ως ένα ηλεκτρικό ερέθισμα. Αυτή η ώθηση ταξιδεύει μέσα από τους ιστούς της καρδιάς στην κοιλία ή κατώτερους θαλάμους. Εδώ οι συσπάσεις του μυός της καρδιάς ως απόκριση στο ρυθμό, αντλούν άφθονο σε οξυγόνο αίμα σε όλο το σώμα και τους πνεύμονες. Εάν το αίμα αντληθεί πολύ αργά για τις ανάγκες του σώματος, τότε μπορεί να υπάρξει ένα αίσθημα ζάλης ή και λιποθυμίας. Ο βηματοδότης ανακουφίζει αυτό το πρόβλημα με τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού.
Πρόκειται για μια μικρή συσκευή τιτανίου, που λειτουργεί με μπαταρία με έναν ή περισσότερους ιδιαίτερα ευέλικτους ακροδέκτες. Εμφυτεύεται στην περιοχή του θώρακα με τους ακροδέκτες να ελέγχουν την καρδιά. Ένας ακροδέκτης μπορεί να εισαχθεί μέσα σε μια φλέβα που τροφοδοτεί τον επιθυμητό θάλαμο ή μπορεί να τοποθετηθεί στο εξωτερικό της καρδιάς εάν η καρδιά εξακολουθεί να αναπτύσσεται όπως συμβαίνει στην περίπτωση των παιδιών. Η άκρη του ακροδέκτη είναι εφοδιασμένη με ένα ηλεκτρόδιο και η συσκευή περιέχει ένα μηχανογραφικό πρόγραμμα που μπορεί να διεγείρει έναν κτύπο της καρδιάς με την αποστολή ενός παλμού από τον βηματοδότη στο ηλεκτρόδιο.
Η βραδυκαρδία μπορεί να εκδηλωθεί με έναν από δύο συγκεκριμένους τρόπους, που μπορούν να επηρεάσουν τον τύπο της συσκευής που χρησιμοποιείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο βηματοδότης της ίδιας της καρδιάς, ο φλεβόκομβος, πολύ απλά δεν μπορεί να παράγει αρκετούς παλμούς ανά λεπτό, δημιουργώντας χαμηλή αρτηριακή πίεση και ασυνήθιστα αργό καρδιακό παλμό. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου.
Σε άλλους ασθενείς μόνο μερικοί από τους καρδιακούς παλμούς που δημιουργούνται μπορούν να φτάσουν στο θάλαμο κοιλίας και ως εκ τούτου δεν αντλείται αίμα για τον χαμένο ρυθμό. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως καρδιακός αποκλεισμός και μπορεί να προκληθεί από ουλώδη ιστό, καρδιακή νόσο ή άλλες ανωμαλίες που παρεμβαίνουν στη διαδρομή της ώθησης, δημιουργώντας έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
Αν η βραδυκαρδία είναι παρούσα ως μία από τις παραπάνω συνθήκες, ένας βηματοδότης μονού θαλάμου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διεγείρει τον ελαττωματικό θάλαμο. Εάν υπάρχουν τόσο το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου όσο και ο καρδιακός αποκλεισμός, τότε ένας βηματοδότης διπλού θαλάμου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χτύπου στον κόλπο για να ξεκινήσει η συστολή για την άντληση του αίματος στην κοιλία.
Μια εξωτερική μονάδα προγραμματισμού που διατηρείται από τον γιατρό, μπορεί να επικοινωνήσει με τη συσκευή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και την υγεία της καρδιάς μπορούν να μεταδοθούν και από το εσωτερικό πρόγραμμα του βηματοδότη, που μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Αυτές οι συσκευές έχουν χρησιμοποιηθεί από το 1950 και υπάρχουν σε διάφορα μοντέλα. Οι παλαιότεροι βηματοδότες έχουν σχεδιαστεί να παρέχουν παλμούς σε έναν προκαθορισμένο ρυθμό. Άλλα μοντέλα χρησιμοποιούν αισθητήρες που παρακολουθούν την καρδιά και δημιουργούν ρυθμό ή χτύπο μόνο όταν ο παλμός της καρδιάς γίνεται πάρα πολύ αργός ή ακανόνιστος. Οι βηματοδότες διπλού θαλάμου παρακολουθούν τόσο τον άνω όσο και τον κάτω θάλαμο, εξασφαλίζοντας ότι παραμένουν συγχρονισμένοι σε ένα φυσικό ρυθμό. Οι πιο προηγμένες συσκευές έχουν ρυθμό απόκρισης και παρακολουθούν τις ανάγκες του σώματος ώστε ο καρδιακός ρυθμός να επιταχύνεται σε πρώτη ζήτηση όταν πρόκειται για εντατική άσκηση και να επιβραδύνεται αυτόματα όταν το σώμα είναι σε κατάσταση ηρεμίας και οι απαιτήσεις είναι χαμηλές.
Ο βηματοδότης μπορεί να κάνει τη ζωή ασύγκριτα καλύτερη για κάποιον που ζει με βραδυκαρδία, επιτρέποντάς του να έχει μια δραστήρια ζωή χωρίς αίσθημα κόπωσης ή έλλειψη ενέργειας. Με την προηγμένη τεχνολογία που υπάρχει πλέον στα μικρο-κυκλώματα, οι συσκευές γίνονται όλο και μικρότερες και όλο και πιο ισχυρές. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές που είναι διαθέσιμες για τις δικές σας συγκεκριμένες ανάγκες.
Πηγή: http://www.medinova.gr/ti-einai-kai-pos-leitourgei-enas-vimatodotis/#sthash.dHd3d2gH.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου