Nidora

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πώς η ανορεξία και η βουλιμία βλάπτουν την καρδιά


Ο έλεγχος του βάρους είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, αλλά το θέμα δεν είναι να είναι κανείς απλώς λεπτός. Σημασία έχει η διαχείριση του τρόπου ζωής.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μείωση των κινδύνων των καρδιακών παθήσεων. Η απώλεια βάρους από μόνη της δεν θα μειώσει αυτό τον κίνδυνο. Το υγιές για την καρδιά βάρος, η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η τακτική άσκηση και η εξισορρόπηση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνει κανείς σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιεί το σώμα του, παίζουν το ρόλο τους.

Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις ακρότητες τόσο της παχυσαρκίας όσο και της ανορεξίας που μπορούν να βλάψουν σοβαρά την καρδιά και να απειλήσουν τη ζωή μας.

Παρά το γεγονός ότι η παχυσαρκία επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, περίπου το 85% των ατόμων με ανορεξία ή βουλιμία είναι γυναίκες. Η επικράτηση της νευρικής ανορεξίας είναι τρεις φορές υψηλότερη για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες, σύμφωνα με μελέτες.

Η διατήρηση ενός υγιούς δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι το κλειδί για μια υγιή καρδιά. Ένας δείκτης μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 24,9 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή νόσο και να βελτιώσει τη γενική υγεία.

Επτά παράγοντες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο:
• Να είστε δραστήριοι

• Να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας

• Να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή

• Να διαχειρίζεστε την αρτηριακή σας πίεση

• Να χάσετε βάρος

• Να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα σας

• Να σταματήσετε το κάπνισμα

Ενσωματώνοντας αυτούς τους επτά παράγοντες στην καθημερινή σας ζωή μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά 80%. Το πρόβλημα είναι πως λιγότερο από 1% των ανθρώπων ακολουθούν αυτούς τους υγιείς κανόνες.

Οι κίνδυνοι για την καρδιά από την παχυσαρκία
Σχεδόν το 60% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο είναι άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με έρευνες. Αυτό αυξάνει τους κινδύνους για υπέρταση, διαβήτη, αθηροσκλήρωση ή συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών που μεταφέρουν το οξυγόνο μέσω του αίματος στην καρδιά. Τα προβλήματα αυτά είναι σοβαροί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της καρδιακής νόσου.

Η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες. Καθώς η πλάκα συσσωρεύεται στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών, η ροή του αίματος στενεύει. Η απόφραξη σε κάποια απ’ αυτές τις αρτηρίες προκαλεί καρδιακή προσβολή. Όταν η καρδιά δεν μπορεί πλέον να αντλήσει την ποσότητα του αίματος που απαιτείται για να λειτουργήσει σωστά το σώμα, τότε θα προκύψει καρδιακή ανεπάρκεια.

Εκτός, όμως, από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπνική άπνοια και την κολπική μαρμαρυγή, μια καρδιακή αρρυθμία. Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς να διατηρούν ένα υγιές βάρος, γι’ αυτό πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με το τι τρώνε και να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα.

Στις κοινωνίες ή στις ομάδες που οι άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, η αύξηση του σωματικού βάρους τείνει να είναι σταδιακή. Ο μέσος άνθρωπος κερδίζει περίπου δυόμισι κιλά στη διάρκεια των διακοπών του κάθε χρόνο και συνήθως ποτέ δεν τα ξαναχάνει. Το βάρος που κερδίζεται χρόνο με το χρόνο, οδηγεί σε κακή υγεία, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Η λύση είναι η διατήρηση του βάρους σε ένα συγκεκριμένο υγιές επίπεδο.

Οι κίνδυνοι για την καρδιά από την ανορεξία
Η ανορεξία και η ασιτία, είναι ένα σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα που μαζί με τη βουλιμία αντιπροσωπεύει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε ψυχιατρική διαταραχή. Ένα άτομο που πάσχει από ανορεξία αρνείται το σώμα του και έτσι αρνείται τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει κανονικά, μειώνοντας έτσι το μέγεθος της καρδιάς και προκαλώντας επικίνδυνα χαμηλή πίεση του αίματος.

Στους ανορεξικούς ασθενείς η καρδιά ατροφεί, η αρτηριακή πίεση πέφτει κατακόρυφα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η καρδιακή ανακοπή.

Ο υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει κρίσιμες διαταραχές των ηλεκτρολυτών στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, ακόμα και αιφνίδιο θάνατο. Όμως, αν με την πάροδο του χρόνου το βάρος αποκτηθεί ξανά, τότε τα καρδιακά προβλήματα συνήθως βελτιώνονται.

Οι στόχοι για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς είναι να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος, να καταναλώνονται υγιεινές τροφές, να υπάρχει τακτική σωματική δραστηριότητα. Ακολουθώντας αυτό το δρόμο μπορεί κανείς να μειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, καθώς και την εμφάνιση του διαβήτη. Αν όμως είστε ήδη παχύσαρκοι ή ανορεξικοί τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κατ’ αρχήν τα βαθύτερα αίτια του προβλήματός σας, προτού κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, ώστε αυτές να μπορέσουν να είναι πράγματι επιτυχείς.

Πηγή: http://www.medinova.gr/pos-i-anorexia-kai-i-voulimia-blaptoun-tin-kardia/#sthash.6Qz2p8rV.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου