Nidora

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ο καφές «εχθρός» της σκλήρυνσης κατά πλάκας


Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό προκαλεί σοβαρή ζημιά στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα. Μπορεί δε, να είναι εξίσου καταστροφική ακόμα κι αν αντιμετωπιστεί με θεραπεία.

Με πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης και η εξεύρεση νέων τρόπων θεραπείας είναι πάντα το ζητούμενο.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η φοβερή αυτή ασθένεια μπορεί να έχει έναν «εχθρό» που δεν είναι άλλος από τον καφέ!

Ένα επιπλέον όφελος
Είναι γνωστό ότι έρευνες στο παρελθόν έδειξαν πως ο καφές μπορεί να προκαλέσει πολλές νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Η πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής την δρ Helen Mowry από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ανέλυσε τα δεδομένα από τις προηγούμενες μελέτες για να διαπιστώσει αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση του καφέ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με τη μελέτη τα άτομα που κατανάλωναν καφέ καθυστέρησαν πράγματι τα συμπτώματα της νόσου από 1 έως 10 χρόνια.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύει επίσης από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο. Η καφεΐνη θα πρέπει να μελετηθεί επίσης για τις επιπτώσεις της στη μείωση των υποτροπών και της μακροπρόθεσμης αναπηρίας στη σκλήρυνση κατά πλάκας», επισημαίνει.

Μετά τις δοκιμές η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης πως τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν έπιναν καφέ τη χρονιά πριν εμφανιστούν για πρώτη φορά τα συμπτώματα της νόσου, ήταν μιάμιση φορά πιο επιρρεπή στην εμφάνισή της.

Η δρ Mowry δίνει την εξήγηση: «Η καφεΐνη έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και φαίνεται πως καταστέλλει την παραγωγή προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, που μπορεί να είναι οι μηχανισμοί που εξηγούν τον προηγούμενο συσχετισμό».

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο καφές μπορεί να κρύβει ορισμένους κινδύνους όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, τα τελευταία ευρήματα υποδηλώνουν πως αξίζει τον κόπο να γίνει το αγαπημένο ρόφημα όλων.

Πηγή: http://www.medinova.gr/o-kafes-ehthros-tis-sklirinsis-kata-plakas/#sthash.yVn5DJcl.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου