Πριν ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές φροντίστε να οργανώσετε το μικρό σας "φαρμακείο" που πρέπει να πάρετε μαζί προκειμένου να αντιμετωπίσετε άμεσα κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας.
Μη ξεχνάτε ότι τα φάρμακα στο κουτί πρώτων βοηθειών έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης, ώστε να είναι αποτελεσματικά και ασφαλή στη χρήση.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια φάρμακα να βάλετε στη βαλίτσα σας για την αποφυγή απρόοπτων καταστάσεων.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Αλλεργίες
Τα αντιισταμινικά χάπια είναι αποτελεσματικά για τις αλλεργίες, τη φαγούρα, τα δερματικά εξανθήματα και για τα τσιμπήματα των εντόμων. Η αμμωνία για τα τσιμπήματα και μία αλοιφή που θα περιέχει κορτιζόνη και αντιβιοτικό θα είναι χρήσιμη για τα τοπικά συμπτώματα.
Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί χρειάζεστε επιπλέον ένεση αδρεναλίνης και κορτιζόνης, τα οποία θα τα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
Δυσκοιλιότητα
Η αλλαγή του περιβάλλοντος και η διαφορετική διατροφή μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα σε ορισμένα άτομα. Ένα ήπιο καθαρτικό με τη μορφή σιροπιού ή υπόθετου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρό χρονικό διάστημα. Η δυσκοιλιότητα βέβαια είναι καλύτερο να προληφθεί με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και άφθονα υγρά.
Διάρροια
Αν εμφανίσετε διάρροια είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετά υγρά και αναπληρώνοντας τους ηλεκτρολύτες που χάνονται με έτοιμα διαλύματα που υπάρχουν στα φαρμακεία. Ορισμένα αντιδιαρροικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα όταν ταξιδεύετε και να χρησιμοποιηθούν για την ήπια διάρροια.
Εμετός
Όπως με τη διάρροια έτσι και με τους εμετούς το πιο σημαντικό είναι να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται. Εδώ η λήψη υγρών και διαλυμάτων ηλεκτρολυτών πρέπει να είναι συχνή, αλλά σε μικρές ποσότητες κάθε φορά.
Πριν πιείτε οτιδήποτε να αφήνετε να περάσει περίπου μία ώρα από τον τελευταίο εμετό, ώστε να "ξεκουράζεται" το στομάχι. Μόνο όταν οι εμετοί είναι πολλοί και για την πρόληψη της αφυδάτωσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αντιεμετικά φάρμακα με τη μορφή υπόθετου.
Ναυτία
Η ναυτία που προκαλείται από τα ταξίδια με το αεροπλάνο, το πλοίο ή το αυτοκίνητο μπορεί να προληφθεί με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η δραμαμίνη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει ποια από αυτά είναι κατάλληλα για τη δική σας περίπτωση.
Πόνος-Πυρετός
Τα παυσίπονα και αντιπυρετικά είναι απαραίτητα για τον πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πονόδοντο και τους πόνους της περιόδου. Πάρτε μαζί σας ένα φάρμακο που να περιέχει ασπιρίνη, παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Καλό θα είναι να έχετε και ένα θερμόμετρο για να ελέγχετε τη θερμοκρασία σας.
Πληγές και μικροτραυματισμοί
Πάρτε μαζί σας ένα αντισηπτικό διάλυμα και γάζες για να καθαρίζετε τις πληγές και αυτοκόλλητες ταινίες για να καλύψετε την πληγή με μια αποστειρωμένη γάζα. Οι ελαστικοί επίδεσμοι είναι χρήσιμοι σε περίπτωση κακώσεων και διαστρεμμάτων προκειμένου να ακινητοποιήσετε την άρθρωση. Ένα ψαλίδι μπορεί να φανεί χρήσιμο όπως επίσης και ένα τσιμπιδάκι για να βγάλετε το κεντρί από μία μέλισσα, μία ακίδα ή τα αγκάθια του αχινού.
Ηλιακό έγκαυμα
Το ηλιακό έγκαυμα προλαμβάνεται με τη χρήση αντηλιακού, αλλά αν παρόλα αυτά υποστείτε ένα θα πρέπει να έχετε μαζί σας αλόη σε τζελ ή λοσιόν για την υποχώρηση της κοκκινίλας και παυσίπονα για τον πόνο.
Πηγή: iatropedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου