Nidora

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Χρήσιμες συμβουλές για να ''σβήσετε'' το έκζεμα!


Μπορεί να μην απειλεί σοβαρά την υγεία αλλά είναι δυνατό να προκαλέσει προβλήματα στην εξωτερική σας εμφάνιση, καθώς και στην ποιότητα της ζωής σας.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο χρήσιμες συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε και ακόμη περισσότερο να το προλάβετε παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα. 

Της Γραμματικής Μαργαρώνης
Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου

Το έκζεμα είναι μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος με κύρια συμπτώματα την ερυθρότητα του δέρματος, τον κνησμό και την ξηρότητα. Εντοπίζεται συνήθως στο πρόσωπο, τα χέρια και τις αρθρώσεις των αγκώνων και των γονάτων. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εκζέματος.

Η επαφή με αλλεργιογόνους παράγοντες όπως υφάσματα, κοσμήματα από νικέλιο, καθαριστικά υγρά και άλλες χημικές ουσίες, καλλυντικά, γύρη και σκόνη μπορεί να προκαλέσουν έξαρση του εκζέματος. Ορισμένες τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα αυγά και το γάλα μπορεί επίσης να το προκαλέσουν. Τέλος, το έκζεμα μπορεί να οφείλεται σε έντονο άγχος.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του εκζέματος;

Ο κνησμός, η ξηρότητα του δέρματος, η ερυθρότητα, η φλεγμονή και η απολέπιση του δέρματος αποτελούν τα βασικά συμπτώματα του εκζέματος. Η πάθηση παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Στην οξεία φάση του εκζέματος δημιουργείται φλεγμονή με ερυθρότητα και οίδημα, ενώ συχνά εμφανίζονται φυσαλίδες.

Στις περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι χρόνιο, το δέρμα γίνεται ξηρό, τραχύ, παχύ, με έντονη απολέπιση και υπάρχει το ενδεχόμενο σχηματισμού ρωγμών στην επιφάνειά του. Οι περιοχές του σώματος όπου εντοπίζεται το έκζεμα διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

Στα βρέφη συνήθως εμφανίζεται στα μάγουλα, στο μέτωπο, στα αυτιά, στους καρπούς και στους αστραγάλους, στα παιδιά εντοπίζεται στις αρθρώσεις ενώ στους ενήλικες μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος.

 Σε όσους έχουν έκζεμα κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, παρουσιάζεται ύφεση των συμπτωμάτων μετά την ηλικία των 30 ετών. Όσοι εξακολουθούν να έχουν και μετά από αυτή την ηλικία, θα αποκτήσουν χρόνιο νόσημα με εξάρσεις και υφέσεις ανάλογα με την εποχή.

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα, συνεπώς η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Το έκζεμα αντιμετωπίζεται με:

 Κρέμες που περιέχουν υδροκορτιζόνη, βιταμίνες Α, D και Ε, σε ήπιες περιπτώσεις
 Αντιισταμινικά, για την καταπολέμηση των αλλεργικών αντιδράσεων
 Αντιβιοτικά ή κορτικοστεροειδή
 Στεροειδή, σε  πιο βαριές περιπτώσεις

Με τις παραπάνω θεραπείες το έκζεμα μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά και να διατηρηθεί σε κατάσταση ύφεσης. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με αλλεργιογόνους παράγοντες, να φροντίζουν για την καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας τους.

Επιπλέον, θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ, να πίνουν άφθονο νερό και να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Πηγή: http://www.iatropedia.gr/articles/read/7063

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου