Από το πρώτο αυτοκίνητο μέχρι τα βιονικά χέρια.
Πριν από 20 χρόνια περίπου –οι παλαιότεροι θα θυμούνται- η ιδέα του να ακούσεις μουσική σε κάτι διαφορετικό πέρα από κασέτα μαγνητοφώνου ή LP φάνταζε ως κάτι «εξωπραγματικό».
Μετά στη ζωή μας ήρθαν τα CD, τα iPod κ.τ.λ. και όλα αυτά ανήκουν πια… στην ιστορία!
Από τη μουσική, μέχρι την ιατρική και από τις αερομεταφορές στο e-banking, τα τελευταία 100 χρόνια η ανθρωπότητα γνώρισε τεράστιες καινοτομίες, που έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο που ζούμε κι εργαζόμαστε.
Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο σημαντικές καινοτομίες και βιομηχανικές εξελίξεις, που άλλαξαν τον κόσμο, όπως παρουσιάστηκαν σε δημοσίευμα του CNBC.
1908: Model T της Ford
Τον Οκτώβριο του 1908, στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, κατασκευάστηκε το πρώτο μοντέλο Model T της Ford, φέρνοντας την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία και αλλάζοντας τον κόσμο για πάντα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η απόκτηση ενός μηχανοκίνητου οχήματος έγινε προσιτή και μεταμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνταν οι άνθρωποι της εποχής στις πόλεις.
Μπορούσε να ταξιδέψει σε απόσταση 25 μιλίων με ένα γαλόνι, με μέγιστη ταχύτητα 45mph.
Το 1914 κατασκευάστηκαν 308.162 αυτοκίνητα και μέχρι το 1924 η τιμή του Model T είχε πέσει στα 260 δολάρια.
Το 1927, αφού η παραγωγή είχε ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια, η εταιρεία σταμάτησε να βγάζει το συγκεκριμένο μοντέλο και έστρεψε την προσοχή της στο νέο μοντέλο, Model A.
1928: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη
Η ανακάλυψη της πενικιλίνης από τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ το φθινόπωρο του 1928 άνοιξε ένα νέο πεδίο στο χώρο της ιατρικής, αυτό των αντιβιοτικών.
1954: Πυρηνική ενέργεια
Τον Ιούνιο του 1954 η πόλη Obninsk της ΕΣΣΔ γράφτηκε στην ιστορία, όταν έγινε η πρώτη στον κόσμο που συνδέθηκε με δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πυρηνικού σταθμού.
Στις μέρες μας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παρέχουν το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη.
1961: Ο Γιούρι Γκαγκάριν ταξιδεύει στο Διάστημα
Στις 12 Απριλίου του 1961 ο σοβιετικός κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης –που διήρκεσε 108 λεπτά- μέσα στο διαστημόπλοιο Vostok 1, ο 27χρονος τότε Γκαγκάριν είπε συγκινημένος: «Βλέπω τη Γη! Είναι τόσο όμορφη!».
1969: Το Concorde κάνει την παρθενική του πτήση
Το 1969 κάνει την παρθενική του πτήση το Concorde, το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος. Διήρκεσε 27 λεπτά, ενώ η ταχύτητά του δεν υπερέβη τα 300mph.
Τελικά, το Concorde κατάφερε να φτάσει ταχύτητες μεγαλύτερες των 1.300 mph, μειώνοντας δραματικά το χρόνο διάρκειας των υπερατλαντικών ταξιδιών (Λονδίνο-Νέα Υόρκη μέσα κάτι παραπάνω από τρεις ώρες).
Το 2000 λίγο πριν την απογείωση της πτήσης 4590 της Air France με προορισμό τη Νέα Υόρκη, το αεροσκάφος πήρε φωτιά, σκοτώνοντας 113 ανθρώπους.
Το Concorde αποσύρθηκε οριστικά το 2003.
1979: Βγαίνει στην αγορά το πρώτο Sony Walkman
Αισθητικά όμορφο και φορητό το Walkman κατάφερε να πουλήσει 200 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως. Η μουσική δεν περιοριζόταν πια μόνο στο σπίτι: οι καταναλωτές μπορούσαν να ακούσουν ό,τι ήθελαν… όπου ήθελαν.
1989: Ο Sir Tim Berners-Lee εφευρίσκει τον παγκόσμιο ιστό
Το 1989 ο Sir Tim Berners Lee εφηύρε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα δικτύων υπολογιστών. Ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web) άλλαξε τον κόσμο μια για πάντα!
1996: Γεννήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, η Dolly
Το 1996 η Dolly έγινε το πρώτο θηλαστικό που γεννήθηκε από πετυχημένη κλωνοποίηση ενός ενήλικου κυττάρου. Γενετικά πανομοιότυπη με την προβατίνα από την οποία οι επιστήμονες πήραν DNA, η γέννηση της Dolly χαιρετίστηκε ως μία από τις πιο σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών.
Η Dolly πέθανε το 2003.
2001: Κυκλοφορεί το πρώτο το iPod
Από τις κασέτες και τα βινύλια, περάσαμε στα CD και από εκεί στα…iPod. Οι χρήστες μπορούσαν να κατεβάζουν, όποια μουσική ήθελαν κατ’ ευθείαν από το διαδίκτυο.
Βέβαια, δε χάρηκαν και όλοι με αυτήν την επανάσταση, με τον Jon Bon Jovi το 2011 να δηλώνει: «Ο Steve Jobs είναι προσωπικά υπεύθυνος για το θάνατο της μουσικής βιομηχανίας».
2013: Βιονικά άκρα
Έχοντας χάσει το αριστερό του χέρι σε ένα ατύχημα, ο 36χρονος Dane Dennis Aabo Sørensen ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να νιώσει την υφή και το σχήμα αντικειμένων με τη βοήθεια ενός βιονικού, προσθετικού χεριού.
Πηγή: Newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου