Nidora

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Τί θα φάει το μωρό…

Θηλασμός


Για τη διατροφή των νεογέννητων έχει φροντίσει η Φύση. Η καλύτερη τροφή είναι και θα είναι το μητρικό γάλα! Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στα πλεονεκτήματα του θηλασμού, τόσο για το μωρό όσο και για την ίδια τη μητέρα. Μπορεί η διαδικασία να είναι κουραστική, μερικές φορές και επώδυνη, όμως τα οφέλη είναι αδιαπραγμάτευτα σημαντικά!

*Με το θηλασμό η ποιότητα της τροφής είναι διασφαλισμένη και όλα τα συστατικά βρίσκονται στην κατάλληλη μορφή και αναλογία.

* Η θερμοκρασία της τροφής είναι σταθερή και απόλυτα ανεκτή από το βρέφος.

* Το μητρικό γάλα  παρέχει πλείστους  προστατευτικούς παράγοντες όπως είναι τα αντισώματα, η λυσοζύμη, η λακτοσφαιρίνη, τα κυτταρικά στοιχεία ,  αντιβακτηριδιακές  αντιπαρασιτικές πρωτεΐνες, αντιφλεγμονώδεις ουσίες, αυξητικούς παράγοντες και ορμόνες προαγωγής της εντερικής χλωρίδας και αναστολείς του μεταβολισμού των παθογόνων μικροβίων.

 Τα βρέφη που θηλάζουν


* Είναι λιγότερο ευαίσθητα σε λοιμώξεις.

* Προφυλάσσονται καλύτερα  από αλλεργίες. Στις περιπτώσεις που τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι αλλεργικός, αυξάνουν σημαντικά οι πιθανότητες το παιδί να εμφανίσει κάποιο είδος αλλεργίας. Ειδικά σε οικογένειες που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί κάποια αλλεργία και στο παιδί. Από την εγκυμοσύνη κιόλας μπορεί το έμβρυο να ευαισθητοποιηθεί σε κάποιους παράγοντες, που προκαλούν αλλεργίες. Ακόμα και ένα μπουκάλι ξένο γάλα που δοθεί στο μωρό μέσα στους πρώτους έξι μήνες είναι αρκετό για να προκαλέσει μια αλλεργία. Γι’ αυτό το λόγο,  ο θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες είναι πολύ σημαντικός!

* Τρώνε ανάλογα με το πόσο πεινούν και όχι ανάλογα με το μπουκάλι που τους προσφέρεται, γεγονός το οποίο δημιουργεί υγιείς βάσεις διατροφικής συμπεριφοράς και περιορίζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

* Προστατεύονται από μολύνσεις, καθώς το ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να μπορεί από μόνο του να δημιουργήσει αρκετά αντισώματα. Το μητρικό γάλα και ειδικά το πρωτόγαλα, με τα αντισώματα που περιέχει, είναι ευεργετικό για το βρέφος μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της ζωής του.  Τα παιδιά που θηλάζουν, πάσχουν πολύ λιγότερο από ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδες, μολύνσεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και ουρολοιμώξεις και νοσηλεύονται  πολύ σπανιότερα στο νοσοκομείο, απ’ ότι αυτά που δεν θηλάζουν.

*  Απολαμβάνουν τα οφέλη της στενότερης φυσικής επαφής με τη μητέρα.  

*Λέγεται επίσης ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει, έχουν πολύ καλύτερη πνευματική ανάπτυξη, καθώς η σύσταση των λιπών του μητρικού γάλακτος  ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

* Η ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού επηρεάζεται ουσιαστικά από το θηλασμό. Τα μωρά που έχουν θηλάσει έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα.

*  Τα οστά και οι μύες του προσώπου αναπτύσσονται καλύτερα γιατί ο θηλασμός απαιτεί πιο μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του μωρού από το να πίνει εύκολα το γάλα του από το μπουκάλι.

* Τα δόντια είναι υγιέστερα, γιατί το μητρικό γάλα δεν περιέχει ζάχαρη κι έτσι τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τερηδόνα.

* Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο  και ο μεταβολισμός του δεν επιβαρύνει τα νεφρά και το συκώτι του μωρού. Τα μωρά  έχουν λιγότερους κολικούς.

* Ο θηλασμός από την πρώτη στιγμή, μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.

* Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο θηλασμός  προφυλάσσει από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τι πρέπει να τρώει η μητέρα όταν θηλάζει


Η ποιότητα του γάλακτος που καταναλώνει το βρέφος, εν πολλοίς εξαρτάται από την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει η μητέρα. Κατά το θηλασμό, ο οργανισμός της μητέρας έχει ιδιαίτερες και αυξημένες διατροφικές ανάγκες.

Η μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να αυξήσει την ενεργειακή πρόσληψη κατά 500 θερμίδες την ημέρα, καθώς τόσο υπολογίζεται πως είναι το θερμιδικό κόστος του θηλασμού.

Το ζητούμενο για τις γυναίκες στην περίοδο της λοχείας είναι η απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Είναι αποδεδειγμένο, ότι αυτό γίνεται ευκολότερα και ταχύτερα μέσω του θηλασμού, σε συνδυασμό με  σωστή και υγιεινή διατροφή.

Οι βασικές ομάδες που θα πρέπει να συνθέτουν το καθημερινό διαιτολόγιο περιλαμβάνουν:

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:  Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, ρύζι αναποφλοίωτο και όσπρια.
Παρέχουν ενέργεια , είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο και επιπλέον προσφέρουν φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας.

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ:  Ψάρια, θαλασσινά, κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα, αυγό και άπαχο κρέας.
Είναι πηγές πολλών βιταμινών και μετάλλων. Η καθημερινή κατανάλωσή τους είναι απαραίτητη ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες πρωτεϊνικές απαιτήσεις της θηλάζουσας μητέρας.

ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:  Κατά προτίμηση φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Ολόκληρα ή σε χυμό είναι σημαντικά όχι μόνο για τις βιταμίνες τους, αλλά και για την ενυδάτωση που προσφέρουν.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για όσα φρούτα και λαχανικά είναι ύποπτα για αλλεργίες

ΝΑΙ ΣΤΑ “ΚΑΛΑ” ΛΙΠΑΡΑ: Αποφύγετε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα και τα τηγανητά φαγητά.
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ωμό ελαιόλαδο, μικρά λιπαρά ψάρια (όπως σαρδέλες) και ξηρούς καρπούς (καρύδια αμύγδαλα και φιστίκια) που αποτελούν πηγές μονοακόρεστων, πολυακόρεστων και ω-3 λιπαρών οξέων.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: Ενάμιση λίτρο νερό την ημέρα θεωρείται απαραίτητο για να προφυλαχθεί ο οργανισμός της μητέρας από την αφυδάτωση.  Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και η κατανάλωση υγρών από σούπες, ζωμούς, χυμούς φρούτων και λαχανικών.

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ: Γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, κίτρινα τυριά, σουσάμι, μπρόκολο, σύκα, αμύγδαλα, φουντούκια, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι της μητέρας στη μάχη με την απώλεια ασβεστιου.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΪΝΗ: Αν δεν αντέχετε χωρίς καφέ, προτιμήστε ντεκαφεϊνέ ! Αν δεν σας αρέσει, τότε περιοριστείτε στο ένα φλυτζάνι την ημέρα.
Μια κούπα καφέ φίλτρου  περιέχει 80 mg καφεΐνης, ένα φλιτζάνι espresso 40 mg καφεΐνης και ένα αναψυκτικό τύπου cola 18 mg καφεΐνης. Όσο για τον καφέ ντεκαφεϊνέ, το φλιτζάνι  έχει μόλις 3 mg καφεΐνης.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ: Η τακτική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι απαγορευτική κατά το θηλασμό. Ωστόσο, περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί  2-3 ώρες πριν τον επόμενο θηλασμό , μπορεί να είναι ανεκτό για το μωρό.

Πηγή: http://www.healthpress.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF/%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου