Nidora

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Ένα μόλις δολάριο μπορεί να αλλάξει πολλά!


Ο τίτλος της ταινίας, που σκηνοθέτησε η Sharon Wright (www.shesalwayswright.com), είναι:
Change For A Dollar

Is he asking for Change, or is he asking for CHANGE?. Ζητάει λίγα ψιλά(change) ή ζητάει ΑΛΛΑΓΗ (change), μας βάζει να αναρωτηθούμε η ταινία.

Το λογοπαίγνιο με τη λέξη change = ψιλά, νομίσματα αλλά και αλλαγή, δεν είναι δυνατό στην ελληνική γλώσσα, αλλά το μήνυμα της ταινίας είναι τόσο δυνατό, που λίγη σημασία έχει η μετάφραση.

Η ταινία έχει αποσπάσει εκπληκτικές κριτικές, βραβεία αλλά κυρίως την αποδοχή του κοινού.


Πηγή: http://perierga.gr/2012/06/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AC/

Συγκινητικό ταξίδι με τον ετοιμοθάνατο σκύλο του!

O Thomas Rodriguez  έχει τον Poh δίπλα του περίπου 13 χρόνια, όταν τον υιοθέτησε από ένα κέντρο αδέσποτων σε ηλικία μόλις 8 εβδομάδων. Από τότε οι δυο τους είναι αχώριστοι. Πριν από μερικούς μήνες ο σκύλος νόσησε βαριά και οι γιατροί ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη του ότι δεν είχε πολλή ζωή ακόμα. Έτσι εκείνος αποφάσισε να του κάνει δώρο ένα μεγάλο ταξίδι, κάτι που ο σκύλος λατρεύει, αφού οι βόλτες ήταν πάντα το αγαπημένο του σπορ, ειδικά δίπλα στη θάλασσα. Οι δυο τους επισκέφθηκαν πάνω από 35 πολιτείες της Αμερικής και φωτογραφήθηκαν σε διάφορα σημεία.


“Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι. Περάσαμε επτά εβδομάδες με τον Poh. Δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρει, όμως τα κατάφερε», είπε ο Τhomas, που πολλές φορές περπάτησε έχοντας αγκαλιά τον σκύλο του ή τον μετέφερε μέσα σε ένα καροτσάκι. “Ειδικά στον ωκεανό έγινε άλλος… σκύλος. Σαν να ξανάνιωσε μόλις βούτηξε στο νερό. Νομίζω ότι του το χρωστούσα αυτό γιατί, ξέρετε, δεν φροντίζω εγώ τον Poh αλλά εκείνος εμένα”, έγραψε στο Instagram.










Πηγή: http://perierga.gr/2015/06/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85/

Μωρό κοάλα αγκαλιάζει τη μαμά του την ώρα της εγχείρησης!

Ο Phantom είναι μόλις 6 μηνών και απόλυτα εξαρτημένος από τη μαμά του εν ονόματι Lizzy. Οι δυο τους ζουν σε στην περιοχή Coominya της Αυστραλίας αλλά για κακή τους τύχη κάνοντας βόλτα στους δρόμους η μητέρα χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο και η κατάστασή της κρίθηκε σοβαρή. Είχε τραύματα στο κεφάλι και τους πνεύμονες και έπρεπε να χειρουργηθεί επειγόντως.


Τα δύο ζώα μεταφέρθηκαν στο Zoo Wildlife Hospital και η κατάσταση της μαμάς ήταν τόσο σοβαρή που έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Έτσι κι έγινε μόνο που εκείνη δεν ήταν μόνη πάνω στο χειρουργικό τραπέζι. Ο μικρός της γιος την αγκάλιασε τόσο σφιχτά και έμεινε δίπλα της καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης αρνούμενος να την εγκαταλείψει. Το δέσιμο των κοάλα είναι μεγάλο και τα μικρά σχεδόν όλον τον πρώτο χρόνο της ζωής τους μένουν δίπλα στη μαμά τους μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν εντελώς. Εντέλει η εγχείρηση πέτυχε και το κοάλα αναρρώνει πλέον στο νοσοκομείο ενώ ο μικρούλης συνεχίζει να απολαμβάνει την αγκαλιά της μητέρας του…






Πηγή: http://perierga.gr/2015/06/%CE%BA%CE%BF%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CF%81%CF%81%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%AC/

4 λεπτά αρκούν για να ανακτήσετε την πίστη σας στην ανθρωπότητα

Μας έχουν μάθει πως ο κόσμος είναι ένας τόπος σκληρός και βίαιος. Πως ο άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνο για τη δική του ασφάλεια και καλοπέραση και πως αδιαφορεί για τον συνάνθρωπο αλλά και για τα άλλα πλάσματα της φύσης.

Κάποιες φορές, αυτό το σενάριο επιβεβαιώνεται περίτρανα. Άλλες, όμως, όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, ο άνθρωπος δείχνει το φιλότιμο και το μεγαλείο του και μας κάνει να πιστεύουμε πως η ανθρωπότητα δεν έχει χάσει τις αξίες της, ακόμα και σε στιγμές που χρειάζεται κάποιος να ρισκάρει για να σώσει απλά ένα μικρό ζώο.


Πηγή: http://enallaktikidrasi.com/2015/06/anakthste-tin-pisti-sas-stin-anthropotita/

Τι είναι ο σπλήνας. Σε ποιες παθήσεις μεγαλώνει (σπληνομεγαλία); Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η σπληνεκτομή;


Ο σπλήνας ή η σπλήνα είναι ένα μικρό σε μέγεθος όργανο που βρίσκεται αριστερά στην περιοχή της κοιλιάς, ακριβώς δίπλα από το στομάχι και πάνω από το παχύ έντερο. Ο σπλήνας αποτελεί τμήμα του λεμφικού συστήματος του οργανισμού.

Ποικίλλει σε μέγεθος και σχήμα από άνθρωπο σε άνθρωπο.  Η σπλήνα είναι περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σας. Το συγκεκριμένο όργανο βρίσκεται μέσα στον θώρακα, επάνω και αριστερά από την κοιλιά, κοντά στην πλάτη. Έτσι δεν μπορούμε να τον αισθανθούμε εύκολα με την ψηλάφηση, εκτός κι αν έχει διογκωθεί σημαντικά.  Ανατομικά ο σπλήνας βρίσκεται στο αριστερό υποχόνδριο, μπροστά από την 10η πλευρά (μεταξύ 9ης και 11ης πλευράς) παρουσιάζει δε δύο επιφάνειες: Μία άνω κυρτή, που γειτνιάζει με το διάφραγμα (διαφραγματική) και μία κάτω κοίλη, που ονομάζεται σπλαχνική και γειτνιάζει με το στομάχι, την ουρά του παγκρέατος, την αριστερή κολική καμπή και τον αριστερό νεφρό. Καλύπτεται δε από έναν υμένα, την κάψα του σπληνός, η οποία φέρει και την αισθητική νεύρωση του οργάνου.

Ο σπλήνας είναι ένα όργανο της κοιλίας που ανήκει στο αμυντικό / αιμοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Είναι ένα σημαντικό μέρος του λεμφικού συστήματος και λειτουργεί ως «ασπίδα» απέναντι στις μολύνσεις. Ο σπλήνας λειτουργεί ως “φίλτρο» στο σώμα μας. Από εκεί περνά το αίμα και ανακυκλώνονται τα παλαιά ερυθρά αιμοσφαίρια και εκεί αποθηκεύονται αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Ο σπλήνας φιλτράρει, συγκεντρώνει και καταστρέφει τα γερασμένα και αλλοιωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος που διέρχεται δια μέσου της. Επιτελεί έτσι ένα σημαντικό έργο κάθαρσης του αίματος. Επίσης, ο σπλήνας βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ορισμένα είδη βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Η σπλήνα συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού διότι παράγει λεμφοκύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα είναι ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων και έχουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από μικρόβια που εισβάλλουν και τον απειλούν.

Στη σπλήνα υπάρχει συνεχώς μεγάλη ποσότητα αίματος και αιμοπεταλίων τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία θρόμβων που σταματούν αιμορραγικά φαινόμενα.


Τα άτομα που ζουν χωρίς σπλήνα είναι περισσότερο ευάλωτα σε μολύνσεις και κινδυνεύουν περισσότερο από μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας. Για αυτό πρέπει να λαμβάνουν εμβόλια κατά των μικροβίων αυτών και να παίρνουν προληπτικά αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη για όλη τους τη ζωή.

Πόνος στον σπλήνα
Ο πόνος του σπλήνα εμφανίζεται ιδιαίτερα σπάνια, σε περιπτώσεις οξείας τραυματικής ρήξης ή σε περιπτώσεις φλεγμονής του γειτονικού περιτοναίου από λοιμώξεις ή έμφρακτα, καταστάσεις που σίγουρα δεν σχετίζονται με την άσκηση. Ο πόνος στον σπλήνα προκαλείται, όταν για τους παραπάνω λόγους ερεθιστεί η «κάψα» του σπλήνα, ένας υμένας που περιβάλλει το όργανο και φέρει παράλληλα και την αισθητική νεύρωση του οργάνου. Ως πόνος στον σπλήνα μπορεί να εκληφθεί άλγος σε οποιοδήποτε άλλο όργανο της περιοχής. Γι αυτό πρέπει να αναφέρεται ως πόνος στο αριστερό υποχόνδριο, μέχρι να εντοπιστεί το όργανο από το οποίο προέρχεται.

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στο σπλήνα και να την κάνουν να αυξηθεί αρκετά σε μέγεθος.

Η διόγκωση του σπλήνα ονομάζεται σπληνομεγαλία. Οι επιπλοκές που δυνατόν να προκαλεί η σπληνομεγαλία

Όταν η σπλήνα μεγαλώνει σε μέγεθος, οι λειτουργικές της ικανότητες επηρεάζονται. Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τη σπληνομεγαλία προκαλούνται παροδικές ή μόνιμες διαφοροποιήσεις των ιδιοτήτων της σπλήνας με επιπτώσεις στον ασθενή.

Στις συχνότερες επιπλοκές της σπληνομεγαλίας περιλαμβάνονται η αναιμία, η θρομβοπενία και ο κίνδυνος μολύνσεων. Επιπρόσθετα σε ασθενείς με μεγάλη σπλήνα καραδοκεί πάντοτε ο κίνδυνος ρήξης του οργάνου που μπορεί να συμβεί σε διάφορα είδη ατυχημάτων, οδικά, πτώσης, πρόσκρουσης κατά τη διάρκεια σπορ επαφής και άλλα.

Οι αιτίες που μπορεί να έχετε πρόβλημα στη σπλήνα (διόγκωση) είναι:
Λοιμώξεις.  Είναι οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν αύξηση του μεγέθους της σπλήνας.
-Ιογενείς λοιμώξεις, όπως η μονοπυρήνωση
-Παρασιτικές λοιμώξεις, όπως η τοξοπλάσμωση
-Βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς σας)
-Οι παρασιτικές μολύνσεις όπως το κάλα αζάρ (λεϊσμανίαση), η μαλάρια

Αναιμία. Οι διάφορες μορφές συγγενών ή επίκτητων αναιμιών είναι επίσης κοινές αιτίες σπληνομεγαλίας
-Αιμολυτικές αναιμίες όπως η συγγενής σφαιροκυττάρωση, η δρεπανοκυττάρωση
-Αυτοάνοσες αιμολυτικές αναιμίες

Κίρρωση του ήπατος

Καρκίνος. Διάφορες μορφές καρκίνου προκαλούν αύξηση του μεγέθους του σπλήνα
-Λευχαιμία. Μια μορφή καρκίνου στην οποία τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στα φυσιολογικά κύτταρα του αίματος. Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, οξεία μη λεμφοβλαστική λευχαιμία (μυελοβλαστική)
-Λέμφωμα. Ένας καρκίνος του λεμφικού ιστού, όπως τα Λεμφώματα τύπου Hodgkin’s και μη Hodgkin’s

Άλλες αιτίες της διογκωμένης σπλήνας περιλαμβάνουν:
-Φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η σαρκοείδωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα
-Τραύμα, όπως ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια σπορ/αθλημάτων επαφής
-Καρκίνος που έχει κάνει μετάσταση στο σπλήνα
-Κύστη η οποία έχει γεμίσει με μη καρκινικό υγρό
-Ένα μεγάλο απόστημα. Πρόκειται για κοιλότητα γεμάτη με πύον που προκαλείται συνήθως από βακτηριακή λοίμωξη
-Μεταβολικές παθήσεις όπως η νόσος του Gaucher, η αμυλοείδωση, ή ασθένειες αποθήκευσης γλυκογόνου

Η σπληνομεγαλία ανακαλύπτεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς από το γιατρό. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή. Ωστόσο η αύξηση του μεγέθους του οργάνου και άλλες αλλοιώσεις που τη συνοδεύουν μπορεί να είναι αιτία των ακόλουθων ενοχλήσεων στους ασθενείς:

Συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα στη σπλήνα
-Δεν μπορείτε να φάτε ένα μεγάλο γεύμα.
-Αίσθημα πληρότητας της κοιλιάς λόγω πίεσης που ασκείται στο στομάχι με αύξηση του μεγέθους της σπλήνας που μπορεί να φαίνεται με γυμνό μάτι
-Αίσθημα δυσφορίας ή πόνου στην πάνω αριστερή πλευρά της κοιλιάς. Αυτός ο πόνος μπορεί να «εξαπλωθεί» στον αριστερό σας ώμο.

Αν έχετε πόνο που είναι σοβαρός ή χειροτερεύει όταν παίρνετε μια βαθιά ανάσα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Εάν έχετε διογκωμένη σπλήνα, μπορεί να εκδηλώσετε και άλλα συμπτώματα. Αυτά σχετίζονται με την εκάστοτε υποκείμενη νόσο, η οποία έχει προκαλέσει τη δυσλειτουργία της σπλήνας.

Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι:
-Κούραση
-Απώλεια βάρους
-Συχνές λοιμώξεις
-Εύκολη αιμορραγία
-Ίκτερος
-Αναιμία


Η ύπαρξη σπληνομεγαλίας σε όλες τις ηλικίες επιβάλλει την πλήρη διαγνωστική διερεύνηση του ασθενούς διότι οι αιτίες που την προκαλούν και ο βαθμός σοβαρότητας που τη συνοδεύει δημιουργούν ανησυχίες και ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.

Επιπλέον η διακρίβωση της αιτίας της σπληνομεγαλίας είναι ο μόνος τρόπος για να ακολουθηθεί η ορθή αντιμετώπιση της.

Στους ασθενείς με σπληνομεγαλία είναι επίσης δυνατόν να υπάρχουν τα σημεία και συμπτώματα των ασθενειών που ευθύνονται για την αύξηση του μεγέθους της. Για παράδειγμα, σε ασθενή με λευχαιμία που προκαλεί σπληνομεγαλία είναι δυνατόν να συνυπάρχουν και λεμφαδένες αυξημένου μεγέθους. Σε ασθενή με κίρρωση του ήπατος δυνατόν να συνυπάρχει ίκτερος (κίτρινη χροιά του δέρματος).

Στους ασθενείς με σπληνομεγαλία είναι επίσης δυνατόν να υπάρχουν τα σημεία και συμπτώματα των ασθενειών που ευθύνονται για την αύξηση του μεγέθους της. Για παράδειγμα, σε ασθενή με λευχαιμία που προκαλεί σπληνομεγαλία είναι δυνατόν να συνυπάρχουν και λεμφαδένες αυξημένου μεγέθους. Σε ασθενή με κίρρωση του ήπατος δυνατόν να συνυπάρχει ίκτερος (κίτρινη χροιά του δέρματος).

Η θεραπεία για τη σπληνομεγαλία εξαρτάται από την αιτία που την έχει προκαλέσει.

Για παράδειγμα σε περίπτωση βακτηριδιακών ή παρασιτικών μολύνσεων, τα αντιβιοτικά και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα, εξολοθρεύοντας το μολυσματικό παράγοντα επιτρέπουν την αποκατάσταση της σπλήνας. Σε περιπτώσεις καρκίνων, η χημειοθεραπεία οδηγεί στη μείωση του μεγέθους της σπλήνας στους περισσότερους ασθενείς.

Σε ορισμένες παθήσεις όπως για παράδειγμα σε σοβαρές μορφές της συγγενούς σφαιροκυττάρωσης, η αφαίρεση της σπλήνας επιβάλλεται διότι είναι ο μόνος τρόπος να επέλθει διόρθωση στα προβλήματα που δημιουργούνται.


Η αφαίρεση της σπλήνας μειώνει ουσιαστικά τις δυνατότητες άμυνας του οργανισμού εναντίον σοβαρών μολυσματικών παραγόντων. Στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε σπληνεκτομή, είναι απαραίτητο εκ των προτέρων να γίνονται εμβολιασμοί εναντίον του πνευμονιόκοκκου, του μηνιγγιτιδόκοκκου και του αιμόφιλου της ινφλουέντζας. Επίσης οι ασθενείς αυτοί δυνατόν να χρειάζεται να παίρνουν για όλη τους τη ζωή αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη.

Η σπληνεκτομή συστήνεται σε ορισμένες αιματολογικές παθήσεις, σε κάποιες μορφές καρκίνου, κύστεων ή όγκων και σε σοβαρές μολύνσεις του οργάνου.

Σε ασθενείς στους οποίους έγινε σπληνεκτομή, οι λειτουργίες της σπλήνας, αναλαμβάνονται από άλλα όργανα, όπως το συκώτι. Όμως η απουσία της σπλήνας, αυξάνει ουσιαστικά τον κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων του ασθενούς, που μπορεί να θέσουν τη ζωή του σε κίνδυνο. Τα άτομα που ζουν χωρίς σπλήνα είναι περισσότερο ευάλωτα σε μολύνσεις και κινδυνεύουν περισσότερο από μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας.  Για αυτό πρέπει να λαμβάνουν εμβόλια κατά των μικροβίων αυτών και να παίρνουν προληπτικά αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη για όλη τους τη ζωή.

Οι ασθενείς με σπληνεκτομή που κινδυνεύουν περισσότερο από μολύνσεις, είναι τα μικρά παιδιά και τα άτομα άλλων ηλικιών κατά τα πρώτα 2 χρόνια, μετά την αφαίρεση της σπλήνας.

Τα άτομα χωρίς σπλήνα χρειάζονται εμβόλια, που προστατεύουν από ορισμένα βακτήρια, τα οποία προκαλούν ιδιαίτερα επικίνδυνες γι’ αυτούς μολύνσεις:
1. Το εμβόλιο εναντίον του πνευμονιόκοκκο
2. Το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγόκοκκου
3. Το εμβόλιο εναντίον του αιμόφιλου της ινφλουέντζας τύπου Β
4. Το εμβόλιο για τη γρίπη να γίνεται κάθε χρόνο

Επιπλέον οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σπληνεκτομή, χρειάζεται να παίρνουν αντιβίωση. Τα παιδιά που δεν έχουν σπλήνα χρειάζεται να παίρνουν κάθε μέρα αντιβίωση. Συνήθως χορηγείται πενικιλίνη. Στους ενήλικες με σπληνεκτομή, συνήθως δεν χρειάζεται να παίρνουν κάθε μέρα αντιβιοτικά. Ωστόσο εάν παρουσιάσουν πυρετό, πρέπει να πάρουν αντιβιοτικά. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σπληνεκτομή, πρέπει να έχουν πάνω τους συνεχώς κάτι, όπως μια ταυτότητα, ένα βραχιόλι ή άλλο αναγνωριστικό τύπου medic alert, για να γίνεται γνωστό σε οποιονδήποτε χρειαστεί να τους περιθάλψει, ότι δεν έχουν σπλήνα.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι η σπληνομεγαλία είναι ένα σημαντικό κλινικό σημείο που απαιτεί διερεύνηση. Οι ασθένειες που είναι σε θέση να την προκαλούν είναι πάρα πολλές. Η εξακρίβωση της αιτίας που την προκαλεί είναι απαραίτητη για την χορήγηση της καταλληλότερης θεραπείας.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/2015/14945/

Στοματικές πλύσεις με έλαιο καρύδας για καταπολέμηση πλάκας και ουλίτιδας


Σύμφωνα με νέες μελέτες η χρήση καρυδέλαιου είναι πιο αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση από τη χρήση στοματικών διαλυμάτων. Μια νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι η στοματική χρήση καρυδέλαιου είναι αποτελεσματική για τη μείωση της πλάκας και της ουλίτιδας, μια συχνά εμφανιζόμενη μορφή φλεγμονής των ιστών των ούλων η οποία προκαλείται ως αντίδραση σε μια ομάδα βακτηρίων-βιοφίλμ (γνωστή και ως πλάκα) που κολλάει στην επιφάνεια των δοντιών και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές στοματικές παθήσεις γνωστές και ως περιοδοντικές νόσοι.

Διαβάστε 50 τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το έλαιο καρύδας
Στο άρθρο «οι επιδράσεις του καρυδέλαιου κατά της πλάκας και της ουλίτιδας – μια προκαταρτική αναφορά», το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nigerian Medical Journal, οι ερευνητές ήλεγξαν την υπόθεση ότι η συνήθης και συχνή πρακτική της «στοματικής πλύσης με καρυδέλαιο» είναι αποτελεσματική και δύναται να συμβάλει στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, όπως άλλωστε πίστευαν για πολλούς αιώνες.

Η τεχνική της στοματικής πλύσης με λάδι αποτελεί μια παραδοσιακή θεραπεία η οποία χρονολογείται 1500 χρόνια, με πρώτη αναφορά σε αγιουρβέδικα κείμενα, στα Charaka Samhita. Ωστόσο, αυτή η τεχνική εφαρμοζόταν κατά βάση με σουσαμέλαιο ενώ και οι υπάρχουσες έρευνες επίσης αναφέρονται στο σουσαμέλαιο και όχι στο καρυδέλαιο.

Η νέα μελέτη με στόχο τον εμπλουτισμό γνώσεων σχετικά με το καρυδέλαιο:
«Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για τα οφέλη της τεχνικής της στοματικής πλύσης με καρυδέλαιο μέχρι τώρα. Γι’αυτό και σχεδιάστηκε μια πιλοτική έρευνα για να αξιολογήσει τις επιδράσεις του καρυδέλαιου κατά της πλάκας και της ουλίτιδας».  Στη μελέτη συμμετείχαν 60 άτομα ηλικίας 16-18 ετών, ηλικίες κατά τις οποίες είναι έντονη η πλάκα και η ουλίτιδα. Δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου καθώς «η μελέτη σχεδιάστηκε για να συγκρίνει την αρχική κατάσταση με τις ενδεχόμενες επιδράσεις μετά την παρέμβαση σε μια ομάδα που αξιοποίησε την τεχνική στοματικής πλύσης με καρυδέλαιο ως επιπρόσθετη πρακτική της στοματικής υγιεινής. Μετρήθηκε το επίπεδο της πλάκας και της ουλίτιδας την πρώτη μέρα και στη συνέχεια την 1η, 7η, 15η και 30η μέρα μετά τη χρήση καρυδέλαιου.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα ήταν τα εξής:
«Ο μέσος όρος της επιφάνειας της πλάκας ήταν 0.91 και της ουλίτιδας 1.19 την πρώτη μέρα. Συγκριτικά με τις μετρήσεις της πρώτης μέρας και η πλάκα και η τερηδόνα τις επόμενες μέρες κατά τη διάρκεια της εφαρμογής ήταν εμφανής μειωμένες. Μια σημαντική μείωση και των δυο εμφανίζεται από την 7η μέρα. Την 30η μέρα οι μετρήσεις για την πλάκα μειώθηκαν στο 0.401 (από 0.91) και για την τερηδόνα στο 0.385 (από 1.19)».  Τα ευρήματα είναι στατιστικώς σημαντικά υποδεικνύοντας ότι το καρυδέλαιο αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση των συμπτωμάτων της πλάκας και της ουλίτιδας που εμφανίζονται στα δόντια.

Πως λειτουργεί;
Καταρχήν, το καρυδέλαιο είναι γνωστό αντιμικροβιακό με άμεσες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες χάρις στο λαυρικό οξύ που περιέχει.

Δεύτερον, σύμφωνα με τη μελέτη, η τεχνική στοματικής πλύσης επιδρά στη γαλακτωματοποίηση του καρυδέλαιου, το οποίο ενσωματώνεται στην επιφάνεια των δοντιών, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση της προσκόλλησης της πλάκας και της βακτηριδιακής συγκέντρωσης.

Τρίτον, το καρυδέλαιο παράγει μια ουσία που μοιάζει με σαπούνι όταν αναμειγνύεται με το σάλιο (μια διαδικασία γνωστή και ως σαπωνοποίηση), γι’αυτό και αξιοποιείται στην παραγωγή σαπουνιών. Σύμφωνα με την έρευνα, «τα σαπούνια με καρυδέλαιο δημιουργούν καλύτερη σαπουνάδα και έχουν αυξημένη καθαριστική δράση. Το λαυρικό οξύ που περιέχεται στο καρυδέλαιο αντιδρά με το λάδι κατά την στοματική πλύση δημιουργώντας ανθρακικό νάτριο, βασικό συστατικό του σαπουνιού το οποίο φαίνεται να ευθύνεται για την καθαριστική δράση και τη μειωμένη συγκέντρωση της πλάκας».

Γιατί το καρυδέλαιο είναι καλύτερο από τα χημικά στοματικά διαλύματα
Τα πιο συνήθη ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα στοματικά διαλύματα είναι χλωρεξιδίνη, φαινόλη (Listerine), αμίνη και φθοριούχος κασσίτερος (Meridol), με την χλωρεξιδίνη να είναι η πιο αποτελεσματική στον έλεγχο της πλάκας και στη μείωση της ουλίτιδας και των βακτηρίων. Ωστόσο, το πρόβλημα με τα χημικά στοματικά διαλύματα είναι ότι έχουν σημαντικές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες παρενέργειες όπως: «Η μακροχρόνια χρήση της χλωρεξιδίνης εξασθενεί την αίσθηση της γεύσης και δημιουργεί λεκέδες στα δόντια οι οποίοι δύσκολα αφαιρούνται. Οι βλεννώδεις μεμβράνες και η γλώσσα επίσης επηρεάζονται και πιθανόν να σχετίζονται με την ανάδυση χρωμογενικών παραγόντων των δοντιών και των μεμβράνων.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν και οι ερευνητές, το καρυδέλαιο δεν εμφανίζει αυτές τις παρενέργειες: «Στην παρούσα μελέτη δεν σημειώθηκαν αλλαγές στη γεύση ούτε εμφανίστηκαν λεκέδες στο τέλος της 4ης εβδομάδας».

Από τη μελέτη συμπεραίνεται ότι «η στοματική πλύση με λάδι αποδεικνύεται αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση της πλάκας και της ουλίτιδας. Τα προκαταρκτικά αυτά ευρήματα δείχνουν ότι το καρυδέλαιο είναι ένα ασφαλές, αποτελεσματικό, εύκολο στη χρήση και οικονομικό προϊόν με μηδαμινές παρενέργειες το οποίο ενισχύει τη στοματική υγιεινή».

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com/2015/06/karydelaio-gia-plaka-oulitida/

Ο ρόλος του μαγνησίου στην υγεία


Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που συνήθως δεν τοποθετείται στην «πρώτη γραμμή» των διατροφικών αναγκών του

οργανισμού, όπως για παράδειγμα το ασβέστιο, ο σίδηρος ή η βιταμίνη C. Ωστόσο, ο βιολογικός του ρόλος, το καθιστά πολύτιμο για την υγεία, κι ένα συστατικό για το οποίο είναι σίγουρα σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα.

Το μαγνήσιο ανήκει στα απαραίτητα μέταλλα και λειτουργεί ως συμπαράγοντας περισσότερων από 300 ενζύμων, που εκτελούν σημαντικές βιολογικές διεργασίες. Συμμετέχει –μεταξύ άλλων- στην παραγωγή ενέργειας, τη σύνθεση των πρωτεϊνών και των νουκλεϊκών οξέων, τη φυσιολογική λειτουργία μυϊκών και νευρικών ινών, το σχηματισμό των οστών, καθώς και τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου διαμορφώνεται περίπου στα 300-400 mg για τους ενήλικες, ενώ σε παιδιά και εφήβους κυμαίνεται από 30 έως 410 mg ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι πλουσιότερες διαιτητικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχεται και σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το γάλα και ορισμένα ψάρια.

Σε γενικές γραμμές, άτομα που ακολουθούν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο με ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες, είναι σχετικά απίθανο να εμφανίσουν ανεπάρκεια μαγνησίου. Ωστόσο, ο κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψης αυξάνεται σε ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα των νεφρών και του γαστρεντερικού συστήματος, ηλικιωμένους και άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και μεταβολικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ. Παράλληλα, έχει φανεί πως η λήψη μαγνησίου πιθανόν να βελτιώνει την ινσουλινοευαισθησία σε άτομα με προδιάθεση εμφάνισης διαβήτη, ενώ διερευνάται κατά πόσο θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση διαταρραχών όπως η υπέρταση, οι ημικρανίες και το άσθμα.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/2015/06/o-rolos-tou-magnisiou-stin-ygeia.html

Κινέζικος πολλαπλασιασμός!


Αυτά που ξέρετε περί μαθηματικών και πολλαπλασιασμού καλά θα κάνετε να τα ξεχάσετε! Ειδικά όσοι δυσκολεύεστε με την προπαίδεια και μπερδεύεστε με τα κρατούμενα, τώρα υπάρχει η λύση -και μάλιστα κινέζικη- που θα σας κάνει με μιας… μαθηματική διάνοια (το λιγότερο!). Γιατί μπορεί ο κινέζικος πολλαπλασιασμός να είναι ολίγον βαρετός και χρονοβόρος, όμως έχει τη μαγεία του, καθώς αναδεικνύει και τις… καλλιτεχνικές ανησυχίες του καθενός στο σχέδιο! Για να ενισχύσετε, λοιπόν, τη φιλομάθειά σας δεν έχετε παρά να δείτε το ακόλουθο βίντεο… Μετά εσείς θα αποφασίσετε ποια… μαθηματικά προτιμάτε!


Πηγή: http://perierga.gr/2012/06/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/

Η διατροφή της εγκύου συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου για το παιδί


Οι διατροφικές επιλογές της εγκύου έχουν μακρόχρονη επίδραση στην υγεία του παιδιού της, ειδικότερα όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Genome Biology.

Ερευνητές από το αμερικανικό ιατρικό κολλέγιο Μπέιλορ μελέτησαν σε βάθος το ανθρώπινο γονιδίωμα ώστε να εντοπίσουν ποια τμήματά του είναι πιο επιρρεπή σε εξωτερικές επιδράσεις, όπως η διατροφή και η έκθεση σε ουσίες από το περιβάλλον, με απώτερο σκοπό να διαπιστώσουν πώς οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Τα γονίδια που υπάρχουν στο γονιδίωμα κάθε ανθρώπου καθορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά του, όμως ένα δεύτερο επίπεδο γενετικής δραστηριότητας, η λεγόμενη επιγενετική (epigenetics), ελέγχει ποια γονίδια ενεργοποιούνται και ποια όχι, σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και σε διαφορετικά κύτταρα. Για παράδειγμα, είναι ρόλος της επιγενετικής να εξασφαλίσει ότι ένα κύτταρο στο δέρμα του κρανίου θα εξελιχθεί σε τρίχα και όχι σε κύτταρο του ήπατος. Σε μεγάλο βαθμό, οι εντολές αυτές προκαθορίζονται κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, δηλαδή κατά την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε συγκεκριμένα τμήματα του γονιδιώματος είναι πιο πιθανό να παρατηρηθούν επιγενετικές μεταβολές λόγω εξωτερικών επιδράσεων, όπως η διατροφή. Εντοπίζοντας τα τμήματα αυτά, προσπάθησαν να τα συσχετίσουν με μετρήσιμους παράγοντες, όπως η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη.

Χρησιμοποίησαν ως δείγμα μια ομάδα γυναικών από τη Γκάμπια της Δυτικής Αφρικής, καθώς στη χώρα αυτή παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στη διαθεσιμότητα τροφίμων ανά εποχή. Έτσι, ήταν σε θέση να συγκρίνουν δεδομένα που αφορούσαν σε γυναίκες που συνέλαβαν σε περιόδους που ήταν διαθέσιμα λίγα τρόφιμα σε αντίθεση με γυναίκες που συνέλαβαν σε περιόδους που ήταν διαθέσιμες περισσότερες σοδιές.

Η διαδικασία αυτή πράγματι βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν μια παραλλαγή σε ένα γονίδιο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην καταστολή των καρκινικών όγκων. Όταν το γονίδιο αυτό δεν ενεργοποιείται λόγω επιγενετικών διαδικασιών, ο οργανισμός παραμένει προστατευμένος από τον καρκίνο, μπορεί όμως να παρατηρηθεί επίσης επακόλουθη υπολειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η ενεργοποίηση ή μη αυτού του γονιδίου επηρεάζεται από τη διατροφή της μητέρας. Η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε επιβραδυμένη δραστηριότητα καταστολής του καρκίνου, κάτι που συνεπάγεται πιθανώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου για το παιδί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Οι ερευνητές εντόπισαν 108 ακόμη γονίδια που πιθανώς επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διατροφή και η περιβαλλοντική ρύπανση. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να μελετήσουν εκτενώς τα γονίδια αυτά ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο μεμονωμένες επιγενετικές μεταβολές συνδέονται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων ασθενειών.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/331007-i-diatrofi-tis-egkyou-syndeetai-me-ton-kindyno-karkinou-gia-to-paidi

11 τρόποι με τους οποίους προκαλείτε κατά λάθος φλεγμονή στον οργανισμό σας


Όλοι έχουμε κάποτε πάθει φλεγμονή. Σκεφτείτε έναν πρησμένο αστράγαλο με διάστρεμμα, ένα κόψιμο στο δάχτυλό ή ακόμη και ένα κρυολόγημα. Η φλεγμονή κάνει αισθητή την παρουσία της με έναν μάλλον έντονο, αλάνθαστο τρόπο: υπάρχει πόνος, πιθανόν οίδημα και θερμότητα. Αυτή είναι η οξεία φλεγμονή και αποτελεί απαραίτητη αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ωστόσο, όταν η φλεγμονή δεν θεραπεύεται αλλά συνεχίζει να διασπείρει χαμηλά επίπεδα φλεγμονωδών ενώσεων μετατρέπεται σε χρόνια ή σιωπηλή φλεγμονή. Αυτή η διαρκής κατάσταση είναι η βασική αιτία των περισσότερων ασθενειών, παθήσεων, της ταχύτερης γήρανσης και της αύξησης του σωματικού βάρους. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της φλεγμονής δεν προέρχεται από το φαρμακείο, αλλά από ένα κατάστημα με τρόφιμα.

Παρακάτω περιγράφονται 11 τρόποι με τους οποίους δημιουργείτε ακούσια φλεγμονή στον οργανισμό σας:

1. Δεν πίνετε αρκετό νερό
Όταν τα κύτταρα στερούνται αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, η κυτταρική λειτουργία επιβραδύνεται, οι θρεπτικές ουσίες δεν μεταφέρονται επαρκώς, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κι αυτό μπορεί να επηρεάσει κάθε όργανο του σώματος από την καρδιά μέχρι και το δέρμα. Η έλλειψη επαρκούς πρόσληψης νερού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας μαζί με κόπωση, συγκεχυμένη σκέψη, πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, πείνα, λιγούρες, αύξηση του σωματικού βάρους και πολλά άλλα. Πίνετε τουλάχιστον το μισό σωματικό βάρος σας σε ml νερού καθημερινά.

2. Τρώτε ακατάλληλα δημητριακά
Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως που διατηρούν τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους. Αντιθέτως, τα επεξεργασμένα δημητριακά που στην ετικέτα τους αναγράφουν «σιτάρι» ή «αλεύρι σίτου» (σε αντίθεση με τα «ολικής αλέσεως») δημιουργούν φλεγμονώδη αντίδραση όμοια με αυτή της ζάχαρης. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ολόκληρη βρώμη, καστανό ρύζι ή κινόα.

3. Πίνετε αναψυκτικά διαίτης
Τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν τεχνητές και παρασκευασμένες στο εργαστήριο γλυκαντικές ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αντίδραση στην ινσουλίνη, αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αλλάξτε συνήθειες κι επιλέξτε ανθρακούχο νερό αρωματισμένο με φρούτα ή αγγούρι ή αναψυκτικά που περιέχουν στέβια.

4. Τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονές και είναι ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή / και άρρωστοι. Σε οποιαδήποτε χώρα που έχει υιοθετήσει τις επεξεργασμένες τροφές οι κάτοικοι αρρωσταίνουν. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως και το φαστ φουντ έχουν δημιουργηθεί για λόγους υπερκατανάλωσης.

5. Καταναλώνετε συχνά ζάχαρη
Η ζάχαρη αποτελεί τη νούμερο ένα φλεγμονώδη τροφή. Η ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης που ανήκει στην ίδια κατηγορία είναι 2 από τους βασικούς ενόχους και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του καρκίνου, ακόμα και της γήρανσης του δέρματος.

6. Δεν καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι ή το ξυνολάχανο, ενισχύουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Αυτά τα τρόφιμα επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

7. Δεν τρώτε αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο καλέ, μπρόκολο, σέσκουλα, λάχανα) διαθέτουν αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά που αντιστρέφουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.

8. Λαμβάνετε πολύ λίγα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (και πάρα πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα)
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην αποτελεσματική αντιστροφή της φλεγμονής. Στη μέση διατροφή υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Και οι δύο τύποι είναι απαραίτητοι για την υγεία και λαμβάνονται μόνο μέσω της διατροφής μας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν περισσότερα ωμέγα-3 παρά ωμέγα-6 λιπαρά. Τα τρόφιμα που τα περιέχουν είναι ο άγριος σολομός, οι σαρδέλες, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.

9. Χρησιμοποιείτε ακατάλληλα μαγειρικά έλαια
Μην χρησιμοποιείτε φλεγμονώδη μαγειρικά έλαια, όπως φυτικό έλαιο, έλαιο κανόλα, σογιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο. Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία ενισχύουν τη φλεγμονή. Αντί γι’ αυτά, χρησιμοποιήστε αντιφλεγμονώδη έλαια, όπως ελαιόλαδο, έλαιο μακαντάμια, έλαιο καρύδας ή κόκκινο φοινικέλαιο.

10. Δεν γυμνάζεστε
Αν δεν κινείτε τακτικά σώμα σας, μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή. Η άσκηση ενισχύει την υγιή λειτουργία των κυττάρων και μειώνει τα σημάδια φλεγμονής. Σχεδόν κάθε είδος άσκησης αυξάνει τον καρδιακό παλμό, όπως το ζωηρό περπάτημα, το τένις, το κούρεμα του γκαζόν ή ακόμα και η κηπουρική.

11. Είστε υπέρβαροι
Κάθε λιποκύτταρο, αν παραφορτωθεί με λίπος, παράγει ενώσεις που ενισχύουν έναν φαύλο κύκλο αύξησης βάρους και φλεγμονής. Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και η φλεγμονή θα μειωθεί επίσης.

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com/2015/06/proklisi-flegmonis-ston-organismo/

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Γονατίζω μόνο για να βάλω δύναμη και να σηκωθώ!

Στο Διαδίκτυο και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η συγκεκριμένη εικόνα κάνει θραύση! Γαλάζιο και λευκό, η ελληνική σημαία και ο αθλητής γονατιστός στη γραμμή της αφετηρίας, έτοιμος να πάρει όση περισσότερη δύναμη μπορεί για να τρέξει μπροστά: “Γονατίζω μόνο για να βάλω δύναμη και να σηκωθώ!”…


Πηγή: http://perierga.gr/2012/06/%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B6%CF%89-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CF%89-%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1/


Τροφές που ενισχύουν το μαύρισμα

Μπορούμε να μαυρίσουμε κάνοντας ηλιοθεραπεία χωρίς ήλιο! Πώς; Τρώγοντας τις κατάλληλες τροφές, που ενυδατώνουν το δέρμα, το προστατεύουν και ενισχύουν το μαύρισμα.

Αντί για την κλασική και αρκετά επικίνδυνη για το δέρμα ηλιοθεραπεία, υπάρχει και ένα άλλος, πιο ασφαλής τρόπος για να αποκτήσουμε χρυσαφένιο χρώμα. Ποιος είναι αυτός; Πρόκειται για μερικές έξυπνες παρεμβάσεις στο καθημερινό μας διαιτολόγιο οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε αφενός να προστατέψουμε το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου να θέσουμε τις βάσεις για να αποκτήσουμε το τέλειο χρυσαφένιο χρώμα. Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο ότι το αντηλιακό θα παραμείνει ο πιστός μας φίλος και αυτό το καλοκαίρι.

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΥΔΑΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ
Το καλοκαίρι το σώμα μας, που σε ποσοστό 50-75% αποτελείται από νερό, έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Μεγάλες ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών χάνονται με τον ιδρώτα και η ανάγκη για αναπλήρωση της υγρασίας είναι επιτακτική. Πέρα από το νερό, το οποίο πρέπει να καταναλώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τη φυσική μας δραστηριότητα, υπάρχουν και πολλά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωσή μας. Παρακάτω αναφέρουμε τις κυριότερες διατροφικές πηγές νερού: 

Τα «ταπεινά» λαχανικά
Αγγούρι, κολοκυθάκια


Θεωρούνται από τα πιο «ενυδατικά» λαχανικά, αφού η περιεκτικότητά τους σε νερό φτάνει το 95%. Το αγγούρι περιέχει επίσης βιταμίνη C και καφεϊκό οξύ, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση του δέρματος από ενοχλήσεις και οιδήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, χρησιμοποιείται συχνά για τα πρησμένα μάτια και τα εγκαύματα. Όσον αφορά τα κολοκυθάκια, αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμινών Α και C, ενώ μία μερίδα έχει λιγότερες από 30 θερμίδες.

Τα φρούτα του καλοκαιριού
Καρπούζι, πεπόνι


Το καρπούζι, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aberdeen στη Μ. Βρετανία, συγκαταλέγεται στις τροφές που μπορούν να ενυδατώσουν τον ανθρώπινο οργανισμό καλύτερα και από το νερό. Περιέχει 92% νερό και απαραίτητα για την ενυδάτωση άλατα (ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο). Εξίσου πλούσιο σε νερό (90%) είναι και το αρωματικό πεπόνι. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α και ελάχιστες θερμίδες (ένα φλιτζάνι πεπόνι έχει μόνο 56 θερμίδες).

Ροδάκινο, νεκταρίνι, ακτινίδιο


Το ροδάκινο και το νεκταρίνι είναι από τα πλουσιότερα σε νερό φρούτα, καθώς αποτελούνται κατά 89% από νερό. Περιέχουν βιταμίνες C και Ε, αντιοξειδωτικά, διαιτητικές ίνες, καροτενοειδή και φλαβονοειδή και γι’ αυτό θεωρούνται πολύτιμα για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Πολύτιμη τροφή για το δέρμα αποτελεί και το ακτινίδιο, το οποίο έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι. Ένα μεγάλο ζουμερό ακτινίδιο αποδίδει περίπου 60 θερμίδες.

Τα εξωτικά φρούτα
Ανανάς, μάνγκο


Ο ανανάς είναι ένα ζουμερό φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνη C και στην αντιφλεγμονώδη βρωμελαΐνη. Το μάνγκο είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, Β6, και C, καθώς και διαιτητικών ινών. Ενυδατώνει τον οργανισμό με λίγες θερμίδες (ένα μέτριο μάνγκο περιέχει μόλις 135 θερμίδες).

Οι αντιοξειδωτικές βόμβες
Σταφύλια, φράουλες, σμέουρα, ντομάτες


Οφείλουν το κόκκινο χρώμα τους στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχουν. Τα σμέουρα περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ινών (8 γρ. /φλιτζάνι) σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μούρο. Επιπλέον, περιέχουν ελλαγικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που φαίνεται ότι προλαμβάνει πολλούς τύπους καρκίνου, μεταξύ αυτών και του δέρματος. Τα κόκκινα σταφύλια, πέραν του ότι περιέχουν νερό, είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη. Η φράουλα περιέχει νερό σε ποσοστό 92%, ενώ η ντομάτα αποτελείται κατά 95% από νερό και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.

Μύρτιλλα


Εκτός από το μεγάλο ποσοστό νερού που περιέχουν, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που θεωρείται ότι προστατεύουν την καρδιά, την όραση και τα κύτταρα από τη δράση των βλαβερών ελευθέρων ριζών.

Ενυδάτωση και αδυνάτισμα
Γκρέιπφρουτ, αχλάδι


Αυτά τα δύο φρούτα αποτελούν εξαιρετικό σύμμαχο για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Τα θρεπτικά συστατικά του γκρέιπφρουτ εκτιμάται ότι μειώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης. Όσο για το αχλάδι, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε υδατοδιαλυτές ίνες, συμβάλλει στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πράσινες υπερτροφές
Σέλερι, μαρούλι


Το σέλερι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (96%), ενώ είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, αμινοξέα και βιταμίνες, που οι έρευνες δείχνουν ότι ενυδατώνουν διπλάσια τον οργανισμό σε σχέση με ένα ποτήρι νερό. Το μαρούλι, το απλό και το σγουρό, έχει ελαφρώς λιγότερο νερό από την ποικιλία του iceberg, αλλά περιέχει τριπλάσια ποσότητα φυλλικού οξέος, εξαπλάσια βιταμίνη C και 8 φορές περισσότερο β-καροτένιο.

Ο ευεργέτης της ομορφιάς
Γιαούρτι


Ανάλογα με τον τύπο του, περιέχει νερό σε ποσοστό 85-88%, καθώς επίσης κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη. Βοηθά τον οργανισμό να αναπληρώσει τους χαμένους ηλεκτρολύτες και έτσι να ανακτήσει τη χαμένη του ενέργεια.

ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΜΑΥΡΙΣΜΑ
Η μελανίνη είναι πολύ σημαντική χρωστική για την υγεία του δέρματος, καθώς το προστατεύει από την επιβλαβή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Η παραγωγή της αυξάνεται με την έκθεση στον ήλιο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως και η διατροφή ενισχύει τη δράση της. Ουσίες που βοηθούν την παραγωγή της μελανίνης είναι τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο, ο χαλκός και τα φλαβονοειδή. Επομένως, για να μαυρίσουμε πιο εύκολα, καλό είναι να τρώμε:

Καρότα


Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό (87%) και σε β-καροτένιο, τα καρότα αποτελούν ιδανική τροφή τόσο για την ενυδάτωση του δέρματος όσο και για την επίτευξη ενός ομοιόμορφου μαυρίσματος. Επίσης, έχει βρεθεί ότι τα συστατικά τους έχουν αντικαρκινική δράση για το δέρμα.

Πολύχρωμες πιπεριές


Έχουν 92% περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, β-καροτένιο και φυλλικό οξύ.

Βερίκοκα


Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και λυκοπένιο. Βοηθούν τόσο στην ενίσχυση του μαυρίσματος όσο και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και του δέρματος.

Όσπρια, ξηροί καρποί, σουσάμι


Τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης στο σώμα. Η ουσία που τους προσδίδει αυτή την ιδιότητα είναι η τυροσίνη, που μπορούμε να βρούμε και στο σουσάμι.

Σκούρα πράσινα λαχανικά


Το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι είναι τα κυριότερα λαχανικά που βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης.

Τροφές που περιέχουν χαλκό


Παρόλο που το σώμα τον χρειάζεται σε μικρές ποσότητες, ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή της μελανίνης και της ελαστίνης (πρωτεΐνη του δέρματος). Υπάρχει στα στρείδια, τα οστρακόδερμα, το κρέας (ιδιαίτερα στο συκώτι), καθώς και στα μανιτάρια.

Tip! Για την καλύτερη απορρόφηση του β-καροτένιου από τον οργανισμό, καλό είναι να συνοδεύουμε τις τροφές και ιδιαίτερα τα λαχανικά με ελαιόλαδο. Επίσης, συνιστάται να καταναλώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα, γιατί το β-καροτένιο είναι ευαίσθητο και χάνεται όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν υπόκεινται σε εκτεταμένη επεξεργασία.

ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ
Η ηλιοθεραπεία βλάπτει το κολλαγόνο (πρωτεΐνη του δέρματος), με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του. Για να παραμείνει το δέρμα ελαστικό, ανθεκτικό, με την ικανότητα να αναπλάθεται και να επουλώνει γρήγορα τα ηλιακά εγκαύματα, ο οργανισμός πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σημαντικό ρόλο στην προστασία και την ανάπλαση των ιστών του δέρματος παίζει η ομάδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Βιταμίνη Α: Περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, το βούτυρο, τα λιπαρά ψάρια και το συκώτι. Ως β-καροτένιο ή καροτενοειδή περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα (καρότα, πιπεριές, κολοκύθα, εσπεριδοειδή, φράουλες, σταφύλια, μούρα, ντομάτες).

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): Προστατεύει τους ιστούς του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα. Τη βρίσκουμε στα μη επεξεργασμένα δημητριακά, στο τυρί και ιδίως στη φέτα, τους ηλιόσπορους, τα αμύγδαλα και τα αυγά.

Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Ελαττώνει τις φλεγμονές που προκαλούνται στην επιδερμίδα από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, το αυγό, τα μανιτάρια και το ρύζι.

Βιταμίνη Β12: Εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την αναγέννηση και τη μακροβιότητα των επιδερμικών κυττάρων, ενώ διεγείρει και την παραγωγή της μελανίνης. Περιέχεται σε αφθονία σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό), αλλά και στο γάλα και τα τυριά.

Βιταμίνη C: Βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου και επομένως στην ανάπλαση του δέρματος. Περιέχεται σε πληθώρα τροφίμων, όπως στα εσπεριδοειδή, τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο και τις πιπεριές.

Βιταμίνη Ε: Ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Περιέχεται κατεξοχήν στο ελαιόλαδο, αλλά μπορούμε να τη βρούμε και στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Ψευδάργυρος: Συμβάλλει στην ανάπλαση των ηλιακών εγκαυμάτων και στην επούλωση του δέρματος. Πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα στρείδια και τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα φιστίκια, το συκώτι του μοσχαριού, το αυγό, τα καρύδια, το κοτόπουλο, ο μαϊντανός, το ψωμί ολικής άλεσης, τα φασόλια, το ταχίνι και το καλαμπόκι.

ΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΛΑΜΠΕΡΟ ΔΕΡΜΑ

Πρωινό: 1 ποτήρι άπαχο γάλα & μούσλι με δημητριακά ολικής άλεσης, 4-5 καρύδια, 4-5 αμύγδαλα και αποξηραμένα βερίκοκα τεμαχισμένα.

Δεκατιανό: 1 αυγό & 1 φέτα γαλοπούλα & 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης πολύσπορο με 1/2 ποτήρι smoothie ροδάκινο-γκρέιπφρουτ. 

Μεσημεριανό: 1 μερίδα σαρδέλες ψητές με χόρτα βραστά, ελαιόλαδο, λεμόνι και ψωμί ολικής άλεσης πολύσπορο. 

Απογευματινό: Φρουτοσαλάτα με καρπούζι, ροδάκινο, βερίκοκο, ακτινίδιο, φράουλες. 

Βραδινό: Σαλάτα με 2 φλιτζάνια νερόβραστα φασόλια μαυρομάτικα, ντομάτα, αγγούρι, ρόκα, πιπεριές χρωματιστές, ελαιόλαδο και κριθαρένιο παξιμάδι ολικής άλεσης. 

Πριν τον ύπνο: 1/2 γιαούρτι με 1 ροδάκινο

Πηγή: http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/30335/trofes-poy-enisxyoyn-to-mayrisma/