Η αμέλεια ή ο φόβος των εξετάσεων, ένα «σύνδρομο» από το οποίο πάσχουν πολλοί άνθρωποι, απομακρύνουν από μια σειρά προληπτικών εξετάσεων, που μπορεί να αποβούν σωτήριες για την πορεία της υγείας.
Η ασυμπτωματική φύση κάποιων νοσημάτων ωστόσο, που δρουν ύπουλα και χωρίς να έχουν χτυπήσει κάποιο καμπανάκι, καθιστά την προληπτική επίσκεψη στο γιατρό απαραίτητη και θα σας δώσει μία σαφή εικόνα για τη φυσική σας κατάσταση.
1. Τεστ ΠΑΠ
Οι γιατροί συμβουλεύουν να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ενώ κατ' άλλους η επανάληψη κάθε τρία χρόνια είναι αρκετός χρόνος για να προλάβετε την οποιαδήποτε εξέλιξη. Είναι η εξέταση, που ευθύνεται για την πτώση των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 70% το διάστημα μεταξύ του 1955 και 1992.
2. Μαστογραφία
Στην ηλικία των 40 κρίνεται απαραίτητη η πρώτη μαστογραφία, η οποία στην πορεία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Μπορεί να γίνει και νωρίτερα εφόσον υπάρχει ανάλογο ιστορικό στην οικογένεια.
3. Εξέταση θυρεοειδούς (TSH)
Συμπτώματα όπως κούραση, αδικαιολόγητη αύξηση βάρους ή αλλαγές στην περίοδο, επιβάλλουν τον έλεγχο της TSH. Η ανεπάρκεια του θυρεοειδούς εντοπίζεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 20 και 40.
4. Έλεγχος πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται ως γνωστόν με ασθένειες όπως το εγκεφαλικό και η νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμη και αν δεν έχετε πιεσόμετρο σπίτι σας, μία επίσκεψη 2 φορές τον χρόνο στο φαρμακείο, θα σας απαλλάξει από την υποψία.
5. Έλεγχος χοληστερίνης
Η εξέταση χοληστερίνης εντοπίζει τα επίπεδα της κακής (LDL), της καλής (HDL) και τα τριγλυκερίδια που βρίσκονται στο αίμα. Συστήνεται να γίνεται μία φορά στα τέσσερα χρόνια, εκτός αν είστε παχύσαρκοι, καπνιστές, έχετε υπέρταση ή υπάρχει ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένεια, οπότε μετά τα 50 πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
6. Εξέταση διαβήτη (A1C)
Μετράει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, τους τελευταίους τρεις μήνες και σας ενημερώνει αν πάσχετε από διαβήτη. Μπορεί να γίνει πρώτη φορά στην ηλικία των 45, εκτός και αν πάσχετε από παχυσαρκία ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οπότε καλό είναι να γίνει νωρίτερα.
7. Έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Ειδικά για όσους έχουν περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους, επιβάλλονται οι τακτικές εξετάσεις ούρων και αίματος. Εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα συμπτώματα πιθανής μεταδιδόμενης νόσου, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Ειδικά οι νέοι στη δεκαετία των 20, είναι καλό να εξετάζονται και για τον ιό HIV, ακόμα και δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
8. Δερματολογική εξέταση
Εάν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και πολλές ελιές, συνιστάται κάθε 6 μήνες μια επίσκεψη στον δερματολόγο. Ακόμη και αν δεν συντρέχουν όμως οι παραπάνω λόγοι, συνίσταται μία επίσκεψη το χρόνο, για το ενδεχόμενο καρκίνου του δέρματος.
9. Οφθαλμολογική εξέταση
Αν είστε από τους τυχερούς και βλέπετε καλά μέχρι τα 40, μετά από αυτή την ηλικία πρέπει να εντάξετε τον ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο στην ατζέντα σας. Και αυτό γιατί όσο μεγαλώνουμε αυξάνονται οι πιθανότητες για ασθένειες όπως το γλαύκωμα που δεν παρουσιάζει συμπτώματα.
Παράλληλα, τα μάτια είναι ο καθρέφτης και άλλων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.
10. Έλεγχος οστικής μάζας
Πρόκειται για την εξέταση dexa σάρωση, μέσω της οποίας ελέγχεται η οστική πυκνότητα.
Συστήνεται σε όλες τις γυναίκες άνω των 65, αλλά και όταν μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.
Πηγή: http://www.pinnokio.gr/arthro/ta-10-aparaithta-iatrika-ranteboy-gia-na-exete-to-kefali-sas-hsyxo%E2%80%8F
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου