Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν επιστήμονες για το Αμερικάνικο Νευροκαρδιολογικό Ινστιτούτο, η καρδιά είναι ένα αξιοθαύμαστο όργανο που δεν στέλνει απλά αίμα σε ολόκληρο το σώμα.
Η καρδιά διαθέτει ένα είδος «κέντρου ελέγχου», κάτι σαν έναν μικρό εγκέφαλο ο οποίος επικοινωνεί με τον εγκέφαλο στο κρανίο μας, μέσω του νευρικού συστήματος. Η λειτουργία της έχει άμεση επίπτωση σε όλα τα υπόλοιπα ζωτικά μας όργανα (πνεύμονες, δέρμα κτλ κτλ) ενώ από την καλή της λειτουργία εξαρτάται και η πνευματική μας διαύγεια. Όταν λέμε «μίλησε η καρδιά του» δεν είναι τυχαίο. Πράγματι συναισθήματα όπως το θάρρος, ή ο φόβος, έχουν άμεση σχέση με τη καρδιά μας η οποία τα ρυθμίζει και παίζει σημαντικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις πάρουμε.
Η καρδιά διοχετεύει ηλεκτρομαγνητισμό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καρδιά εκπέμπει το πιο ισχυρό σήμα ηλεκτρομαγνητισμού ολόκληρου το σώματος. Ανάλογα με το πώς νιώθουμε και πως χτυπάει, ο ηλεκτρομαγνητισμός γίνεται εντονότερος ή ασθενέστερος.
Περίπου 40.000 νευρώνες διαπερνούν την καρδιά και την μετατρέπουν σε έναν δέκτη συναισθημάτων. Αυτά στέλνονται σε κλάσμα του δευτερολέπτου στον εγκέφαλο και επεξεργάζονται. Οι εμπειρίες μας, οι φόβοι, το κουράγιο, το θάρρος λοιπόν είναι και θέμα καρδιάς.
Η καρδιά σχηματίζεται πρώτη από τον εγκέφαλο στο έμβρυο. Έχει ανεξάρτητο δικό της νευρικό σύστημα και για τον λόγο αυτό συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και σε μεταμόσχευση όταν δεν έχει «συνδεθεί» με το νευρικό σύστημα του σώματος του λήπτη.
Όταν η μητέρα αποκαλεί το παιδί της «καρδιά μου» δεν το κάνει τυχαία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αγέννητα μωρά συγχρονίζονται με τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας τους, όταν εκείνη αναπνέει ρυθμικά. Το έμβρυο αισθάνεται την ρυθμική αλλαγή της καρδιάς της μητέρας και την ακολουθεί προσαρμόζοντας και τη δική του καρδιά στον ίδιο χτύπο.
Αμέσως μόλις γεννηθεί το παιδί η μαμά και το παιδάκι μπορούν να συντονίζουν τους χτύπους τους απλά κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον. Η αγάπη δεν είναι και αυτή θέμα καρδιάς αφού παρατηρήθηκε ότι η καρδιά μπορεί να εκκρίνει την ορμόνη της στοργής, της αγάπης και της τρυφερότητας, την ωκυτοκίνη, σε ποσότητες ίσες με αυτές που παράγει και ο εγκέφαλος. Επίσης μπορεί και εκκρίνει μια ισχυρή αγγειοδιασταλτική ορμόνη (ατριοπεπτίνη, ANP), η οποία σταματά την απελευθέρωση των ορμονών του στρες.
Πηγή: http://www.invitromagazine.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου