Nidora

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

10 λόγοι που θα πρέπει να αρχίσετε να τρώτε ντομάτες


Οι ντομάτες είναι νόστιμες, γλυκές και ζουμερές. Ο καθένας φαντάζεται πως είναι μία υγιεινή τροφή. Γι’ αυτό και υπάρχουν σχεδόν κάθε φορά στο καλάθι με τα ψώνια. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν για ποιο λόγο αποτελούν υγιεινή επιλογή;

Διαβάστε παρακάτω τους 10 λόγους για τους οποίους οι ντομάτες δεν θα πρέπει να λείψουν ποτέ από την καθημερινή σας διατροφή, είτε ωμές, είτε ως χυμός, είτε στις σαλάτες, είτε μέσα στο φαγητό σας.

1. Είναι συσκευασμένες με βιταμίνες και μέταλλα
Ένα φλιτζάνι ή 150 γραμμάρια ακατέργαστης κόκκινης και ώριμης ντομάτας είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών Α, Β6, C, Κ, καλίου και φυλλικού οξέος. Οι ντομάτες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες, νάτριο και χοληστερόλη. Παρέχουν νιασίνη, θειαμίνη, φώσφορο, μαγνήσιο και χαλκό που είναι απαραίτητα για την υγεία. Μια μερίδα ντομάτες δίνει δύο γραμμάρια φυτικών ινών που είναι το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Εχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και γι’ αυτό η κατανάλωσή τους δίνει το αίσθημα του κορεσμού. Σε γενικές γραμμές, σε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης την αποφυγή καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, οι ντομάτες μπορούν να σταθούν στην πρώτη γραμμή και κερδίζουν άνετα μια θέση στο βάθρο.

2. Κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται λαμπερό
Το β-καροτένιο που βρίσκεται στα καρότα είναι γνωστό ότι προστατεύει την επιδερμίδα από τη ζημιά που μπορεί να κάνει ο ήλιος. Το λυκοπένιο που υπάρχει στις ντομάτες καθιστά επίσης το δέρμα λιγότερο ευαίσθητο στις ακτίνες UV, που είναι η κύρια αιτία των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών.

3. Χτίζουν γερά κόκκαλα
Το ασβέστιο και η βιταμίνη Κ που υπάρχουν στις ντομάτες επισκευάζουν και ενισχύουν τα οστά. Η έλλειψη λυκοπενίου στη διατροφή μιας γυναίκας που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση. Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την οστική μάζα, που είναι ο λόγος που η κατανάλωση ντομάτας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

4. Είναι φυσικός «μαχητής» του καρκίνου
Το λυκοπένιο της ντομάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του τραχήλου της μήτρας, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ορθού, του προστάτη και του καρκίνου των ωοθηκών. Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες Α και C που βρίσκονται στις ντομάτες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν διάφορες μορφές καρκίνου.

5. Διατηρούν το σάκχαρο σε ισορροπία
Οι ντομάτες είναι μια θαυμάσια πηγή χρωμίου, που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σας.

6. Βελτιώνουν την όραση
Η βιταμίνη Α που έχουν οι ντομάτες μπορεί να βελτιώσει την όραση και να βοηθήσει στην πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που είναι μια σοβαρή και μη αναστρέψιμη πάθηση των ματιών.

7. Κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται καλύτερα
Η βιταμίνη Α που περιέχουν οι ντομάτες μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας λαμπερά και δυνατά. Μπορεί οι ντομάτες να μην βοηθούν ιδιαίτερα στο θέμα της αραίωσης, αλλά κάνουν τα μαλλιά να δείχνουν υγιή.

8. Αποτρέπουν τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά και τη χολή
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε ντομάτες και ιδιαίτερα ντομάτες χωρίς σπόρους, είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν πέτρα στα νεφρά και τη χολή.

9. Μειώνουν τον χρόνιο πόνο
Αν είστε από τους ανθρώπους που υποφέρουν από ήπιο ή χρόνιο πόνο, όπως αρθρίτιδα ή πόνους στην πλάτη, η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο. Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και βιοφλαβονοειδή που είναι γνωστοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Ο χρόνιος πόνος συχνά προκαλείται από την χρόνια φλεγμονή, έτσι ώστε η καταπολέμηση της φλεγμονής είναι ένας έξυπνος τρόπος να πολεμήσετε το χρόνιο πόνο.

10. Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Όταν κάποιος ακολουθεί υγιεινή διατροφή είναι μια πολύ επιλογή να ενσωματώσει σ’ αυτήν ντομάτες σε καθημερινή βάση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σνακ, σε σάντουιτς, σε φαγητά και σε σαλάτες. Επειδή οι ντομάτες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και νερό, προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού και έτσι είναι από εκείνες τις τροφές που χορταίνουν χωρίς την προσθήκη πολλών λιπαρών ή θερμίδων.

Πηγή: http://www.medinova.gr/10-logoi-pou-tha-prepei-na-arhisete-na-trote-ntomates/#sthash.5uej7EtO.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου