«Δεύτερη ευκαιρία για ζωή», σε βρέφος 45 ημερών , το οποίο έπασχε από σπάνια καρδιοπάθεια, έδωσε – χωρίς χειρουργείο- πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Την επεμβατική μέθοδο πραγματοποίησε Ελληνίδα πρωτοπόρος παιδοκαρδιολόγος, αποδεικνύοντας πως η ιατρική στην Ελλάδα είναι εφάμιλλη των ανεπτυγμένων χωρών.
Το βρέφος έπασχε από διακοπή της δεξιάς πνευμονικής αρτηρίας από την καρδιά, εξαιρετικά σπάνια καρδιοπάθεια, η οποία εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 στα 10.000 παιδιά!
«Πραγματοποιήσαμε στο βρέφος καθετηριασμό καρδιάς και τοποθετήσαμε στεντ στεφανιαίων αγγείων σε αγγείο που είχε παραμείνει ανοικτό από την εμβρυική ζωή. Έτσι δημιουργήσαμε σωληνώδη επικοινωνία μεταξύ της αορτής και της αρτηρίας του πνεύμονα» τόνισε η πρωτοπόρος Παιδοκαρδιολόγος και Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων κ. Αφροδίτη Τζίφα .
Στο παρελθόν η σπάνια αυτή καρδιοπάθεια θα αντιμετωπιζόταν με διπλή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία θα γινόταν απόπειρα τοποθέτησης τεχνητού σωλήνα (shunt) από την αορτή στην αρτηρία του πνεύμονα.
«Κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί καθώς το άκρο της αρτηρίας ήταν πολύ κοντά στην πύλη του πνεύμονα» συμπλήρωσε η παιδοκαρδιολόγος κ Τζίφα.
Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/2014/8024/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου