Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας και του Νοσοκομείου «Rhode Island Hospital» υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μέσω της μελέτης τους την πιο εύκολη και γρήγορη θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Όπως εξηγούν, το «κλειδί» βρίσκεται στη δράση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαδιβαστή του εγκεφάλου, που θεωρείται η κατεξοχήν χημική ουσία που συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας, τη δράση της οποίας μιμούνται τα αντικαταθλιπτικά χάπια.
Με δεδομένο αυτό, λοιπόν, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το να μένουμε ξάγρυπνοι για περισσότερες από 24 ώρες ανακουφίζει αρκετά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, καθώς αποδεδειγμένα ενισχύει τη δράση της σεροτονίνης.
Κατά τα πειράματα, 6 στους 10 ασθενείς βρήκαν την τακτική αυτή πιο άμεση και πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με τη χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών, η δράση των οποίων απαιτεί χρονικό διάστημα 6 έως 8 εβδομάδων.
Η επίδραση της αϋπνίας είναι τέτοιας κλίμακας, ώστε ένας ερευνητής περιέγραψε το ξενύχτι ως «έναν αξιοσημείωτο τρόπο μεταμόρφωσης για τους βαθιά καταθλιπτικούς, τους ψυχωτικούς και τους ασθενείς με τάσεις αυτοκτονίας».
Αναζητώντας μια θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας, οι ερευνητές συνδύασαν τη στέρηση ύπνου με δύο άλλες θεραπείες.
Η τριπλή χρονοθεραπεία, διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες και συνδυάζει τη στέρηση ύπνου με την καθημερινή έκθεση των ασθενών σε έντονο φως και τις συνεχείς αλλαγές στις ώρες ύπνου, προκαλώντας την έκκριση σεροτονίνης και μελατονίνης.
«Η τριπλή χρονοθεραπεία μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα μέσα σε 1-2 μέρες. Είναι εξίσου δραστική με τα αντικαταθλιπτικά, ανέξοδη και έχει ελάχιστες παρενέργειες», δήλωσε ο δρ. John Gottlieb, ψυχίατρος από το Πανεπιστήμιο «Northwestern Feinberg School of Medicine» στο Σικάγο.
Πλέον, οι ειδικοί σκοπεύουν να τη δοκιμάσουν σε μεγαλύτερη μελέτη στην οποία θα συμμετέχουν 80 ασθενείς, που πάσχουν από μέτριας ή σοβαρής μορφής κατάθλιψη, επιλόχεια κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.
Πηγή: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου