Η διατροφή που δρα προστατευτικά και εμποδίζει την ανάπτυξη της αρθρίτιδας είναι η μεσογειακή .Στη διατροφή κατά της αρθρίτιδας το βασικό χαρακτηριστικό τρόφιμο είναι το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη Ε. Το ελαιόλαδο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ιδιαίτερα αν αυτό καταναλώνεται ωμό.
Παράλληλα, η κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών παρέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών που συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της φλεγμονής. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου και γαλακτοκομικών προϊόντων. H κατανάλωση ψαριών, οσπρίων, πουλερικών, ελιών, ξηρών καρπών, πατάτας και αυγών θα πρέπει να υπάρχει σε εβδομαδιαία βάση. Ενώ, σπάνια θα πρέπει να είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Η σύσταση του συγκεκριμένου μοντέλου διατροφής περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν που μπορεί να οφείλεται η ευεργετική δράση της μεσογειακής δίαιτας στην αρθρίτιδα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο έχουν κυρίαρχη θέση στη μεσογειακή διατροφή και είναι πολύ καλές πηγές ουσιών με έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως βιταμίνη C και Ε, καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Ταυτόχρονα, μελέτες έχουν συσχετίσει το χαμηλό αντιοξειδωτικό προφίλ με υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πιο συγκεκριμένα, ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ακολουθούν μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να καταναλώνουν σε σημαντικά υψηλότερη συχνότητα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και να προσλαμβάνουν σημαντικά υψηλότερη βιταμίνη C και Ε καθώς και σελήνιο.
Επιδημιολογικά στοιχεία μαρτυρούν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης ρευματοειδής αρθρίτιδα σε χώρες όπου τηρούνται οι αρχές της Μεσογειακής Διατροφής. Ακόμα, σε μελέτες έχει βρεθεί ότι αυξημένη κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών, ψαριών και ελαιόλαδου- δηλαδή τροφίμων που έχουν κεντρική θέση στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδής αρθρίτιδας. Τέλος, όσον αφορά το διατροφικό προφίλ των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχει διαγνωστεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελλιπές με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χαμηλή πρόσληψη μικροσυστατικών συνεπώς η υιοθέτηση και εκπαίδευση των ασθενών για τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής καθίσταται απαραίτητη και ιδιαίτερα ωφέλιμη.
Με την συνεργασία της Μαριέτας Μαρκούση, Κλινική Διαιτολόγος -Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Πηγή: http://www.filodimos.gr/data/index.php?option=com_content&view=article&id=38477:diatrofi-kata-tis-arthritidas&catid=1197&Itemid=383
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου