Σίγουρα οι θερμίδες παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στη δίαιτα, όμως πρέπει να προσέχουμε και τις ώρες που καταναλώνουμε κάθε γεύμα της ημέρας.
Η ώρα που τρώμε επηρεάζει το μεταβολισμό μας και ρυθμίζει αναλόγως το αίσθημα της πείνας. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι το αποτέλεσμα τριών παραγόντων που ρυθμίζουν το μεταβολισμό: του εγκεφάλου, των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών, καθώς και των μεταβολικών διεργασιών. Εάν κάποιος από αυτούς τους τρεις παράγοντες πυροδοτήσει το αίσθημα της πείνας μέσα στην ημέρα, ο μεταβολισμός επιβραδύνει, οι λιγούρες εντείνονται και η προσπάθεια για απώλεια βάρους πέφτει στο κενό.
Αρχικά, πρέπει να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα καλό πρωινό. Οι διατροφολόγοι συνιστούν μάλιστα να τρώμε πρωινό έως και μία ώρα αφού ξυπνήσουμε, αλλά όχι αργότερα. Έτσι, ο μεταβολισμός μπαίνει σε λειτουργία και το σώμα μας αντιλαμβάνεται ότι δε χρειάζεται να εξοικονομήσει ενέργεια, αποθηκεύοντας θερμίδες. Όσο καθυστερούμε να φάμε πρωινό, τόσο καθυστερεί να ξεκινήσει και η καύση των θερμίδων.
Δεν πρέπει να μεσολαβήσουν πάνω από τρεις ώρες μέχρι το επόμενο γεύμα ή σνακ. Έτσι, θα διατηρήσουμε την ισορροπία στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και δε θα «ξεμείνουμε» από ενέργεια.
Όσο μειώνεται το φως της ημέρας, τόσο πρέπει να μειώνονται και οι θερμίδες που καταναλώνουμε. Το βραδινό γεύμα δε θα πρέπει να καταναλώνεται μετά τις 8 το βράδυ, ώστε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο μεταβολισμός μας αρχίζει να επιβραδύνει από τις 4 το μεσημέρι και όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου.
Εάν μεσολαβήσουν αρκετές ώρες από το βραδινό μέχρι τον ύπνο, θα πρέπει να επιλέξουμε τα φρούτα ή ένα χορταστικό και ταυτόχρονα ελαφρύ σνακ όπως το γιαούρτι και οι ξηροί καρποί.
Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/310558/poies-ores-prepei-na-trote-otan-kanete-diaita/#ixzz2xcTPXXP9
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου