Συμβαίνει κάποτε να φερθείτε άδικα σε κάποιον, μόνο και μόνο επειδή βρεθήκατε κάτω από πίεση ή σε κακή διάθεση, και το πρόσωπο εκείνο αναγκάστηκε να λουστεί την μπόρα. Στους καβγάδες πάλι, συμβαίνει να πληγωθείτε τόσο πολύ με κάτι που θα πει ο σύντροφος σας, ώστε να ξεσπάσετε και να τον πληγώσετε με τα λόγια σας εκεί που τον πονάει.
Τέτοια ξεσπάσματα μπορούν να κάνουν ζημιά σε μια σχέση. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να ζητήσετε συγγνώμη για ό,τι είπατε. Δεν υπάρχει λόγος να ταπεινώσετε τον εαυτό σας ή να πέσετε στα γόνατα, υπάρχει όμως πολύ σοβαρός λόγος να το συζητήσετε, ακόμη και αν πρόκειται μόνο να εξηγήσετε που οφείλεται η τόσο αναπάντεχη έκρηξη σας.
Μην περιμένετε να σας συγχωρήσουν αμέσως επειδή ζητήσατε συγγνώμη. Η πληγή χρειάζεται χρόνο για να κλείσει και η σχέση χρειάζεται και αυτή κάποιο διάστημα για να ξαναγίνει φυσιολογική. Όσο πιο συχνά είναι τα ξεσπάσματα τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ο σύντροφος σας για να τα ξεπεράσει. Αν είστε κυκλοθυμικοί και δημιουργείτε συνεχώς προσβλητικές και αρνητικές καταστάσεις στους γύρω σας, υπονομεύετε τις σχέσεις σας, ιδιαίτερα εάν προχωράτε και σε προσβολές.
Δεν υπάρχει τίποτε κακό σε έναν καβγά, αρκεί να μην ταπεινώνετε, να μη γελοιοποιείτε και να μην κατηγορείτε τους άλλους. Ο απλούστερος τρόπος για να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι να ξεκινάτε τη φράση σας σε πρώτο πρόσωπο αντί για δεύτερο. Πείτε «θύμωσα πραγματικά που με έκανες να περιμένω μία ώρα», αντί να πείτε «δεν είσαι καθόλου αξιόπιστος». Πείτε «δυσκολεύομαι να συνηθίσω το χαρακτήρα σου», αντί για το «είσαι ανυπόφορος, γι’ αυτό σε αντιπαθούν όλοι». Εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα σας ανατροφοδοτείτε εκείνο που υπάρχει μέσα σας όταν ο σύντροφος σας συμπεριφέρεται με ορισμένο τρόπο. Πείτε στον υπεύθυνο του καταστήματος «δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με το εμπόρευμα που μας στείλατε», όχι «το εμπόρευμα σας είναι για πέταμα».
Εκφράστε την επίκριση και το παράπονο με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνουν αποδεκτά. Αν στριμώχνετε τον άλλο με τον τρόπο που εκφράζεστε, τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα. Οι προσβολές και η επιθετικότητα προκαλούν πληγές και ανταπόδοση. Αν προσδοκάτε σεβασμό και κατανόηση, πρέπει να τα προσφέρετε πρώτοι εσείς.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως ήρθατε στον κόσμο για να Ι κάνετε ό,τι θέλουν οι άλλοι. Έχετε το δικαίωμα να είστε αυτό που είστε την κάθε στιγμή. Εννοώ ότι, αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τους άλλους, θεωρήστε τις ενοχές ως σημάδια ότι πρέπει να εξετάσετε τη συμπεριφορά σας. Οι τύψεις εκπλήρωσαν το σκοπό τους και μπορούν να παραμεριστούν μόλις αρχίσετε να κρίνετε τον εαυτό σας. Αποτελούν το πρώτο βήμα για την προσωπική σας εξέλιξη, και αυτό είναι όλο. Δεν πρέπει να γίνουν μόνιμος συνοδός σας. Τελικά θα κριθείτε σύμφωνα με όσα έχετε επιτύχει και όχι από το πόσο ένοχοι νιώσατε για τις αδυναμίες σας.
Δική σας είναι η απόφαση για το πώς θα χειριστείτε τις τύψεις σας, αν θα τους επιτρέψετε να σας παρασύρουν ή αν θα τις χρησιμοποιήσετε για να ανακαλύψετε νέους δρόμους. Πολλά άτομα τις κουβαλούν μαζί τους με την πεποίθηση ότι η μοίρα τους είναι να βασανίζονται. Αυτό όμως δείχνει ότι πιστεύουν στη δυστυχία, μάλλον, παρά στην ευτυχία, στο κακό, πιο πολύ, παρά στο καλό.
Είναι σίγουρο ότι όλα θα πάνε καλά.
Αν αδικήσατε κάποιον, επιδείξτε ειλικρίνεια και παραδεχτείτε το. Προσπαθήστε να διορθώσετε την κατάσταση, αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αν δεν γίνεται με το συγκεκριμένο πρόσωπο, προσπαθήστε το με κάποιον άλλο. Δεν είναι τιμωρία, είναι ενεργός αυτο-βελτίωση. Δεν χρειάζεται αυτο-περιφρόνηση, ντροπή ή κατάθλιψη. Διδαχτείτε από τα λάθη του παρελθόντος και γυρίστε σελίδα.
Μην παραιτηθείτε αν δεν επιτύχετε αμέσως. Χρειαστήκατε πολλά χρόνια για να γίνετε ό,τι είστε σήμερα. Οποιαδήποτε αλλαγή επιθυμείτε, χρειάζεται χρόνο για να επιτευχθεί. Αν θέλετε να αλλάξετε πραγματικά, θα δείτε τις αλλαγές να πραγματοποιούνται. Θα συμπαθήσετε τον εαυτό σας περισσότερο όταν θα έχετε φτάσει στο στόχο σας. Το αξίζετε, γι’ αυτό κάντε την προσπάθεια!
Πηγή: http://enallaktikidrasi.com/2014/12/niothto-enoxes-giati-dikisa-kapoion/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου