Nidora

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ο καφές «εχθρός» της σκλήρυνσης κατά πλάκας


Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό προκαλεί σοβαρή ζημιά στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα. Μπορεί δε, να είναι εξίσου καταστροφική ακόμα κι αν αντιμετωπιστεί με θεραπεία.

Με πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης και η εξεύρεση νέων τρόπων θεραπείας είναι πάντα το ζητούμενο.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η φοβερή αυτή ασθένεια μπορεί να έχει έναν «εχθρό» που δεν είναι άλλος από τον καφέ!

Ένα επιπλέον όφελος
Είναι γνωστό ότι έρευνες στο παρελθόν έδειξαν πως ο καφές μπορεί να προκαλέσει πολλές νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Η πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής την δρ Helen Mowry από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ανέλυσε τα δεδομένα από τις προηγούμενες μελέτες για να διαπιστώσει αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση του καφέ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με τη μελέτη τα άτομα που κατανάλωναν καφέ καθυστέρησαν πράγματι τα συμπτώματα της νόσου από 1 έως 10 χρόνια.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύει επίσης από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο. Η καφεΐνη θα πρέπει να μελετηθεί επίσης για τις επιπτώσεις της στη μείωση των υποτροπών και της μακροπρόθεσμης αναπηρίας στη σκλήρυνση κατά πλάκας», επισημαίνει.

Μετά τις δοκιμές η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης πως τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν έπιναν καφέ τη χρονιά πριν εμφανιστούν για πρώτη φορά τα συμπτώματα της νόσου, ήταν μιάμιση φορά πιο επιρρεπή στην εμφάνισή της.

Η δρ Mowry δίνει την εξήγηση: «Η καφεΐνη έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και φαίνεται πως καταστέλλει την παραγωγή προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, που μπορεί να είναι οι μηχανισμοί που εξηγούν τον προηγούμενο συσχετισμό».

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο καφές μπορεί να κρύβει ορισμένους κινδύνους όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, τα τελευταία ευρήματα υποδηλώνουν πως αξίζει τον κόπο να γίνει το αγαπημένο ρόφημα όλων.

Πηγή: http://www.medinova.gr/o-kafes-ehthros-tis-sklirinsis-kata-plakas/#sthash.yVn5DJcl.dpuf

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Φαλάκρα… τέλος!


Τα βλαστοκύτταρα φαίνεται να δίνουν οριστικά τη λύση στη φαλάκρα, που απασχολεί πολλά εκατομμύρια αντρών κυρίως ανά τον κόσμο.  Η τριχόπτωση αποτελεί συχνό και ενοχλητικό σύμπτωμα αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σύντομα θα αποτελεί παρελθόν και υπόσχονται να δώσουν τέλος σε αυτό. Σύμφωνα με την Telegraph επιστήμονες του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου Sanford-Burnham στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς είναι σε θέση να αναπτύξουν νέα μαλλιά με χρήση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Alexey Terskikh είπε στην εφημερίδα ότι η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματικές μεταμοσχεύσεις μαλλιών στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η μέθοδος των βλαστοκυττάρων μας παρέχει απεριόριστη πηγή κυττάρων από τον ασθενή για μεταμόσχευση και δεν περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα των υπαρχόντων θυλάκων». Οπότε το όνειρο πολλών αντρών για πλούσια κόμη θα γίνει πραγματικότητα…

Πηγή: http://perierga.gr/2015/02/%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82/

Πως να αφαιρέσετε τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας σε 48 φρούτα και λαχανικά , το 65% των δειγμάτων βρέθηκαν θετικά σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Είναι γνωστό ότι τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα. Μήλα, φράουλες, σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, σέλινο, σπανάκι, πιπεριές, αρακάς και πατάτες είναι τα πιο μολυσμένα τρόφιμα με φυτοφάρμακα σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Τα «καθαρά» φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να συγκρατήσουν τα φυτοφάρμακα είναι το καλαμπόκι, ο ανανάς, το λάχανο, τα κατεψυγμένα μπιζέλια, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, η μελιτζάνα, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, το κουνουπίδι και οι γλυκοπατάτες.

Υπάρχει όμως ένα απλό και οικονομικό κόλπο που μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτά τα βλαβερά χημικά. Διατροφολόγοι και χημικοί ερευνητές προτείνουν να πλένουμε τα φρέσκα αυτά προϊόντα σε ένα διάλυμα νερού και ξυδιού. Συνιστούν το μούλιασμα των φρούτων και λαχανικών σε αυτό το διάλυμα με αναλογία 10% ξύδι και 90% νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι το νερό που έχει απομείνει στο μπολ είναι βρώμικο και μπορεί να περιέχει υπολείμματα. Ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε φρέσκο νερό, και στη συνέχεια είσαστε έτοιμοι να τα απολαύσετε. Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φρούτα και λαχανικά με πορώδη επιφάνεια όπως τα σταφύλια , τα μούρα , οι φράουλες κτλ. διότι μπορεί να απορροφήσουν πολύ ξύδι και να χαλάσουν. Αν θέλετε , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αντί για ξύδι, χυμό λεμονιού.

Αυτή η μέθοδος απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων επαφής που εμφανίζονται συνήθως στην επιφάνεια. Αν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Επίσης ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.

Γενικά ο κανόνας είναι ότι πρέπει να επενδύσετε κάποιο χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού σας για να προστατεύσετε την υγεία της οικογένειάς σας, εκτός και αν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.

- Μην επιτρέπετε στα παιδιά να πιάνουν άπλυτα φρούτα και λαχανικά, γιατί μπορεί να έχουν φυτοφάρμακα.

- Κρατήστε τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός ψυγείου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διαδικασία που υποβοηθά τη διάσπαση του φυτοφαρμάκου.

- Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής γιατί στα εκτός εποχής έχει γίνει κατά τεκμήριο μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων.

- Μην τρώτε και μη μαγειρεύετε άπλυτα φρούτα, όσπρια και λαχανικά και μην τα αποθηκεύετε άπλυτα στο ψυγείο.

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com/2015/02/pos-na-afairesete-ta-fytofarmaka-apo-ta-froyta-kai-ta-laxanika-sas/

Πότε “κολλάει” η ίωση


Η περίοδος υψηλού κινδύνου κατά την οποία μπορούμε να μεταδώσουμε έναν ιό εξαρτάται από το ποιος είναι ο συγκεκριμένος ιός που μας έχει μολύνει.

Μια ίωση μπορεί συνήθως να μεταδοθεί πριν εμφανιστούν τυπικές ενδείξεις όπως ο βήχας και τα δερματικά εξανθήματα.

Δείτε πότε είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί μια ίωση, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας.

- Ανεμοβλογιά
Η ανεμοβλογιά μπορεί να μεταδοθεί μία με δύο ημέρες πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα χαρακτηριστικά δερματικά εξανθήματα και μέχρι να σχηματιστεί καύκαλο που θα καλύπτει εντελώς τα εξανθήματα, δηλαδή περίπου πέντε με έξι ημέρες μετά την εμφάνιση των εξανθημάτων.

- Κοινό κρυολόγημα
Μπορεί να μεταδοθεί μία με δύο ημέρες πριν εκδηλωθούν τα τυπικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως εντονότερα τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες μετά τη λοίμωξη. Αυτή είναι και η περίοδος που μεταδίδεται ευκολότερα ο υπεύθυνος ιός. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και όταν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα. Σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και ενήλικες, τα συμπτώματα του κρυολογήματος επιμένουν περίπου για μία εβδομάδα. Ο βήχας μπορεί να επιμείνει έως και τρεις εβδομάδες. Στα παιδιά έως και πέντε ετών, το κρυολόγημα συνήθως διαρκεί περισσότερες ημέρες (10-14).

- Γρίπη
Η γρίπη ξεκινά συνήθως να μεταδίδεται μία ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και για τις επόμενες πέντε με έξι ημέρες. Τα μικρά παιδιά και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό μπορεί να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης και μετά την περίοδο αυτή, καθώς η λοίμωξη υποχωρεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

- Λοιμώδης μονοπυρήνωση (αδενικός πυρετός)
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να μεταδοθεί κατά την περίοδο επώασης, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της λοίμωξης μέχρι τη στιγμή που θα εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Η περίοδος επώασης για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση είναι δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Σε ορισμένους ανθρώπους, ο ιός εντοπίζεται στο σάλιο έως και 18 μήνες μετά τη λοίμωξη. Το συνολικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό ποικίλλει σημαντικά ανά άτομο.

- Ιλαρά
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 9 με 11 ημέρες μετά τη λοίμωξη. Η ιλαρά μεταδίδεται ευκολότερα αφού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (υψηλός πυρετός, κόκκινα μάτια, ευαισθησία στο φως, καταρροή, έκκριση δακρύων, οίδημα στα βλέφαρα, φτάρνισμα), όμως πριν εμφανιστούν τα δερματικά εξανθήματα. Τα δερματικά εξανθήματα εμφανίζονται περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες μετά τη λοίμωξη και επιμένουν έως και για οκτώ ημέρες.

- Παρωτίτιδα (μαγουλάδες)
Η παρωτίτιδα εκδηλώνεται με το οίδημα των σιελογόνων αδένων, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα αυτιά. Η παρωτίτιδα μπορεί να μεταδοθεί περίπου έξι ημέρες πριν αρχίσουν να πρήζονται οι αδένες έως και πέντε ημέρες αφού εκδηλωθεί το οίδημα.

- Ερυθρά
Η ερυθρά μπορεί να μεταδοθεί μία εβδομάδα πριν εμφανιστούν τα δερματικά εξανθήματα έως και πέντε μέρες μετά.

- Αμυγδαλίτιδα
Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας επιμένουν περίπου για μία εβδομάδα. Η περίοδος κατά την οποία μπορεί να μεταδοθεί εξαρτάται από το συγκεκριμένο ιό που την προκαλεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί η περίοδος επώασης διαφέρει σημαντικά από ιό σε ιό, από μία με δύο ημέρες έως αρκετά χρόνια (π.χ. ιός HIV). Κατά την περίοδο επώασης δεν εκδηλώνονται τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όμως ο ιός αντιγράφεται στον οργανισμό και το ανοσοποιητικό αντιδρά. Ο πυρετός, ο πόνος και η ναυτία αποτελούν πρόδρομα συμπτώματα και οφείλονται σε αυτήν ακριβώς την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Τα πρόδρομα συμπτώματα δεν πρέπει να συγχέονται με τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όπως τα εξανθήματα της ιλαράς.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/2015/12937/

Ποιες είναι οι 3 κορυφαίες δίαιτες σύμφωνα με τους ειδικούς;


Οι ειδικοί αξιολόγησαν διάφορες δίαιτες και κατέληξαν στις κορυφαίες… 35, προσπαθώντας να βοηθήσουν τον κόσμο στην επιλογή της κατάλληλης. Από αυτές, σας παρουσιάζουμε τις τοπ 3.

Με νέες δίαιτες να εμφανίζονται συνεχώς, άλλες να γίνονται μόδα και κάποιες να υπόσχονται θεαματική απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, ο κόσμος που θέλει να χάσει κιλά είναι λίγο μπερδεμένος. Γι’ αυτό κι ένα πάνελ ειδικών στο US News Health αξιολόγησε διάφορες δίαιτες, βαθμολογώντας τες σε διαφορετικούς τομείς, από το 1 έως το 5. Οι τομείς που αξιολογήθηκαν οι δίαιτες είναι το κατά πόσο παρέχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, το αν είναι εύκολες για να τις ακολουθήσει κάποιος, αν παρέχουν επαρκή θρεπτικά συστατικά, το πόσο ασφαλείς είναι και το κατά πόσο κάνουν καλό σε θέματα υγείας, όπως διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.

Με βάση τα παραπάνω, οι επιλεγμένοι γιατροί και διατροφολόγοι κατέληξαν στην παρακάτω κορυφαία τριάδα.
1. Δίαιτα Dash: Πήρε 4.1 στα 5 καθώς αποτελεί ένα απλό διατροφικό πλάνο που ταυτόχρονα μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ουσιαστικά βγάζει στον καθένα πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει ανάλογα με την ηλικία του και το κατά πόσο ασκείται, μειώνει το αλάτι και περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, αφήνοντας απ’ έξω τις πολύ λιπαρές τροφές και τα γλυκά.

2. Δίαιτα TLC: Βαθμολογήθηκε με 4 στα 5 και αποτελεί μια δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερίνης, αυξάνοντας τις φυτικές ίνες και μειώνοντας τα κορεσμένα λιπαρά, επιτρέποντας μόνο το 7% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από αυτά.

3. Δίαιτα της Mayo Clinic: Το χάλκινο μετάλλιο πάει στη Mayo Clinic και τη δίαιτα που βαθμολογήθηκε με 3,9 στα 5. Η δίαιτα αυτή βάζει τον καθένα να επαναπρογραμματίσει τον εαυτό του και τις διατροφικές του συνήθειες, αντικαθιστώντας κακές με καλές τροφές, προσθέτοντας διάφορα σνακ στο καθημερινό πλάνο και πολλά φρούτα και λαχανικά, ενώ ταυτόχρονα δίνει έμφαση και στην ολική άλεση.

Δίαιτες που επίσης βραβεύτηκαν ήταν η μεσογειακή δίαιτα και η Weight Watchers, ενώ από την αξιολόγηση φάνηκε ότι τα πιο επιτυχημένα διατροφικά πλάνα έχουν καλύτερη ισορροπία, χαρίζοντας περισσότερα οφέλη.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/48840/poies-einai-oi-3-korufaies-diaites-sumfona-me-tous-eidikous

Πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο οι άντρες εξαιτίας του καπνίσματος


Ακόμη ένα κίνητρο για να κόψει κανείς το τσιγάρο

Οι άντρες που καπνίζουν μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες, σε σχέση με τις γυναίκες καπνίστριες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός, ότι το κάπνισμα μειώνει τον αριθμό των Υ χρωμοσωμάτων στα κύτταρα του αίματος.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι όταν τα κύτταρα του αίματος χάνουν τα Υ χρωμοσώματα –τα οποία φέρουν μόνο οι άντρες- είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν καρκινικοί όγκοι.

Κι ενώ η ακριβής σχέση ανάμεσα στα χρωμοσώματα Υ και τον καρκίνο παραμένουν ασαφή, τα Υ χρωμοσώματα θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των όγκων, αναφέρει δημοσίευμα του Time.

Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από πολλούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια χρωμοσωμάτων Υ, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της σωματικής δραστηριότητας, του διαβήτη, της χοληστερόλης και της κατανάλωσης αλκοόλ.
Το κάπνισμα και η ηλικία ήταν οι μόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την απώλεια χρωμοσωμάτων Υ, σε ένα δείγμα μεγαλύτερο των 6.000 αντρών.

Η ίδια έρευνα αναφέρει ακόμη, ότι τα χρωμοσώματα Υ «επιστρέφουν» στα κύτταρα του αίματος των αντρών που σταματούν το κάπνισμα.

Πηγή: http://www.pinnokio.gr/arthro/pio-pithano-na-pathoyn-karkino-oi-antres-eksaitias-toy-kapnismatos

Κρατήστε τις καρδιακές παθήσεις μακριά με βιταμίνη D


Η βιταμίνη D, που τη συνθέτει ο οργανισμός μας μετά από έκθεση στον ήλιο και βρίσκεται σε διάφορες τροφές, μας κρατάει μακριά από καρδιακές παθήσεις.

Παλιότερη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal Circulation έχει χτυπήσει το καμπανάκι σε όσους παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D, αφού σύμφωνα με έρευνες, τα χαμηλά επίπεδά της συνδέονται με υψηλά ποσοστά προσβολής από καρδιακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, όσοι παρουσιάζουν ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στο αίμα, έχουν κατά 62% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων σύμφωνα με μελέτη και η ανάγκη αναπλήρωσης της βιταμίνης κρίνεται επιτακτική.

Επειδή το χειμώνα ο ήλιος δεν λάμπει συχνά κι εμείς δεν κυκλοφορούμε και πολύ έξω λόγω κρύου, ο οργανισμός δεν δύναται να τη συνθέσει σε επαρκείς ποσότητες και η διατροφή μας έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο. Τρεις μερίδες γαλακτοκομικών μπορούν να βοηθήσουν, αλλιώς τροφές όπως το αβγό, τα μανιτάρια, το βοδινό συκώτι, οι σαρδέλες, ο σολομός κ.ά., μπορούν να συμβάλλουν στην αναπλήρωση της σημαντικής αυτής βιταμίνης.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/48478/kratiste-tis-kardiakes-pathiseis-makria-me-bitamini-d